סכסוך שכנים

  • בניין משותף - סיטואציה מורכבת
    גלית | 30/11/2023 01:36

    שלום רב,
    יש לנו סכסוך עם שכן.
    ההורים שלי בעלי ודיירי דירה בבניין משותף 30 שנה. בגלל שלא היה ועד מעולם בבניין, אמא שלי לקחה על עצמה מחויבויות של ועד במהלך כל השנים באופן לא רשמי (איסוף כספים על תאורה, ניקיון ותחזוקה) וכך זה ממשיך עד היום עם יחסי שכנים מעולים על אף שהיא איננה חזקה בעברית גם היום. יש שתי דירות מכל צד בכל קומה, ההורים גרים בקומה האחרונה. בצד הרחוק מהמדרגות ישנו ארון מדפים גדול שהועמד ע"י הדיירים הקודמים מהם קנו הוריי את הדירה לפני 30 שנה, וההורים מאכסנים בו ציוד מאז. הארון צמוד לקיר דירת ההורים. ליד הארון, עומדים משקוף עם דלת וציוד נוסף (ששייך לדירה מהצד השני שממול דירת הוריי) שמאוכסן שם ב10 שנים האחרונות. הדירה שממול ממוקמת בצמוד למדרגות הבניין. ישנו מעבר חופשי בין הדירות, גישה לארון חשמל ולמתג תאורה, ואין שם ציוד. אף אחד מלבד הוריי אינו נמצא בשום מצב בקרבת הארון ציוד, כיוון שהארון ציוד רחוק מהמדרגות והמעבר. כל כמה שנים התחלפו שכנים בדירה שממול ועם כולם היו יחסים ידידותיים. לפני 5 שנים בערך הגיע הדייר החדש, ומאז הגעתו החל להציב תנאים. אחת הדרישות היתה לפנות את כל הציוד אחרת לא ישלם ועד. חלק מהציוד הורדנו וחלק נשאר. השכן לא משלם ועד מאז הגעתו ועד היום. במקום זאת כל השכנים סיכמו ביניהם לשלם אקסטרה ולכסות על חלקו, כדי להמנע מעימותים ולשמור על יחסי שכנות. היו שני ויכוחים בהתחלה, אך בגדול אין הרבה דיבור עם הדייר חוץ משלום-שלום. עם הזמן הפסיק לדבר עם הוריי כלל. לפני שנה השכן העמיד ציוד במעבר לאורך הקיר הנמצא בין שתי הדירות. עם הזמן החל להשאיר בדים מסריחים על מעקה המדרגות, להשאיר שקיות זבל, לפזר נעליים  מסביב לדלת שלו - מה שמפריע למעבר למדרגות, לעיתים שקיות הזבל נקרעות או שנופל מהן זבל, מה שנופל מהשקיות הוא לא זורק או מנקה גם שלוליות מהזבל ומשאיר את זה למנקה (שעליה הוא לא משלם). פעמים קרה שהזבל שנפל מהשקית שלו מצא את דרכו לשטיח הוריי. אמא שלי ניסתה לבוא ולדבר מספר פעמים אך השכן פשוט לא פותח את הדלת ונמנע ממפגש בכל דרך. לפני חודשיים העמדנו מחוץ לדלת לוח עץ עם צבע שיתייבש , בת זוג השכן דפקה על הדלת להתלונן, אמא הסבירה לה שמחר נזיז אותו, למחרת בבוקר היו על הלוח הצבוע כתמים חומים. לא פתחו לנו את הדלת. לפני כחודש השכן העמיד ציוד נוסף שחוסם את הגישה לארון החשמל, למתג התאורה ולמדרגות. נאלצנו להזיז את דבריו ולהחזיר חזרה כדי להשתמש בתאורה בכל פעם. לפני כשבוע החלקתי על הנעליים שלו כשהושטתי יד למתג האור. היום פתחנו את הדלת וגילינו ציוד נוסף שלו אבל כעת לצד הדלת שלנו. אנחנו לא יודעים מה לעשות בסיטואציה כזו. הבניין מיועד לפינוי בינוי בקרוב לכן הבלגנו ומתחנו את הסבלנות. ההורים מתקשים עם עברית. השכן לא מדבר גם איתי, וקשה לי ליזום עימות. מאוד נעדיף להסתדר ללא התערבות משפטית או ממסדית כי חלק מהשכנים גם העמידו ציוד ליד דלתם (שלא מפריע), ועוד שכנים גידרו לעצמם שטח מהקרקע המשותפת והפכו אותו למרפסת ביתם. איך אפשר לפתור את זה?

    • סכסוך שכנים
      לילך עתני, עו"ד ונוטריון | 30/11/2023 13:03

      שלום גלית,

      אם השכן איננו משתף פעולה וממשיך להשתלט על הרכוש המשותף וליצור מטרדים מסוכנים, ואתם אינכם רוצים ליזום עימות, המצב ככל הנראה ישאר כפי שאת מתארת וימשיך להסלים.

      אתם יכולים לנסות לבקש התערבות שכנים אחרים, איתם אולי יסכים לדבר. אפשרות נוספת היא לקבל החלטה הקובעת כללים להצבת ציוד מחוץ לדירות במסגרת אסיפת דיירים (אם כי אין ערובה לכך שהשכן יציית להחלטה כזו, בעיקר אם הוא מתנגד לה).

      עם זאת, על פי הדברים שכתבת נראה שלא יהיה מנוס מפני פניה למפקח על רישום המקרקעין בתביעת צו מניעה כנגד השכן.

      בברכה,

      לילך עתני, עו"ד
      מנהלת פורום נדלן ודיני מקרקעין

      מגדל WE, דרך מנחם בגין 150, תל אביב.
      טל': 03-6091011; מייל: lothnay@gmail.com