הנפקת דרכון לקטין להורים גרושים בחתימת הורה אחד

  • גרוש מסרב לחתום על הסכמה להוצאת דרכון
    עוז | 19/10/2023 13:18

    היי, קטין בן 16, גם עם אמו שמגדלת אותו לבדה. האב, גרוש מהאם כדין, אינו מעונין בשום קשר עם הילד, הביע זאת באוזניו לאורך השנים ובהתאם באמת אינו מקיים איתו כל קשר ואינו חלק מחייו, לרבות אינו משלם מזונות. עם זאת, האב יודע שצריך את הסכמתו במשרד הפנים להוצאת דרכון ופשוט מסרב לחתום, תוך שמשתמש בצורך בחתימתו כאמצעי סחיטה מול האם בתיקים כספיים שמתנהלים ביניהם (חוב מזונות). מדובר על דרכון ראשון, מעולם לא היה לילד דרכון בשל סירובו של אביו . מה ההליך המתאים ? האם יש להגיש תביעה של האם נגד האב, שתחייב את האב לחתום ? או תביעה שבית המשפט יורה למשרד הפנים להנפיק דרכון בחתימת האם בלבד ? הילד רוצה לנסוע לחו"ל עם חבריו, ברי שאין כל חשש שלא ישוב / כל חשש להברחתו מהארץ (כאמור בן 16) וכיו"ב. איך משתחררים מהכורח הזה בחתימה של האב שפשוט מפעיל כוחו לרעה, ללא שום סיבה ?  שאלה נוספת בבקשה  - האם אמו של הילד יכולה להגיש את הבקשה אן תביעה כזו ללא ייצוג משפטי או שחייבים עו"ד ? תודה רבה על העזרה !

    • הנפקת דרכון לקטין להורים גרושים בחתימת הורה אחד
      עו"ד אורית אוחנה | 12/11/2023 10:20

      שלום עוז,

      על האם להגיש לבימ"ש בקשה להנפקת דרכון ללא אישור האב וכמובן לפרט את הנסיבות המצדיקות מתן אישור בחתימת צד אחד. אם ביהמ"ש ישתכנע, הוא יחתום על פסיקתה למשרד הפנים, המאשרת הנפקת הדרכון בחתימת האם בלבד. כמובן שהאב יהיה משיב לבקשה, אך אם לא יהיו לו נימוקים אשר ישכנעו את ביהמ"ש, אז הבקשה תענה בחיוב.

      * אם אין הליך תלוי בין הצדדים, יש להגיש בקשה ליישוב סכסוך ולהגיש את הבקשה כסעד דחוף במידה ויציאת הקטין לחו"ל צפויה להתקיים בזמן הקרוב.

      אפשר להגיש בקשה ללא ייצוג משפטי אך רצוי שעו"ד יגיש את הבקשה.

      בברכה,

      אורית אוחנה, עו"ד
      מנהלת פורום דיני משפחה

      רחוב ארז 18, הסוללים
      טלפון: 077-4325319 ; מייל: oritohana.law@gmail.com

      • תודה רבה על המענה, בקשה להבהרה אחרונה..
        עוז | 12/11/2023 10:53

        אורית שלום, ותודה רבה לך על התשובה לגופו של עניין :-) להבהרה והסק ספק, - אני אינני הגרוש, והשאלה היא כנה לחלוטין מתוך נסיון לסייע לחברה טובה (שפשוט מתקשה יותר לנסח ולהביע עניינה בעברית... ).  מבקשת לוודא שהבנתי נכון;

        אם הגירושין הושלמו מזמן ואין כל הליך תלוי ועומד בין הצדדים -  על האם למלא את הטופס של יישוב סכסוך ולצרף לו נימוקים ? או שמוגש ללא נימוקים וטענות כלל ?? כלומר אין אפשרות להגיש תביעה, ויש "לעבור" את ההליך של פגישות מהות וכו' ?

        רק אם כן יש הליך פתוח בין הצדדים (בכל נושא שקשור לגירושין ?) אז אפשר להגיש בקשה לבית משפט להנפקת דרכון ללא אישור האב ?

        * הילד רוצה לטוס עם חברים בקיץ (יולי/ אוגוסט), אז אין דחיפות להבנתי ?

        בכללי, להבנת הרקע.. הנער פשוט רוצה דרכון, ואבא שלו במשך שנים מונע ממנו זאת, פשוט כי הוא יכול ויש לו את ה "כח" לכך ...  מדובר באם חסרת אמצעים כלכליים ובנער שבמשך שנים הבין וקיבל את המצב ש "לא נוסעים לחו"ל כי אבא לא חותם על דרכון"  -  אבל עכשיו, כשעל הפרק "נסיעה עם החבר'ה בקיץ" והוא מבין שהוא אינו יכול להצטרף  - כבר קשה לו מאוד.

        שוב - המון תודה על העזרה.