תאונת עבודה

  • תאונת דרכים ועבודה - את מי לתבוע קודם
    אורלימו | 21/06/2023 17:03

    היי,

    במקרה של תאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה (בדרך לעבודה או בחזרה), האם כדאי לתבוע קודם את ביטוח לאומי או את החובה?

    יתרונות חסרונות?

    שמעתי עורכי דין ומאמרים לכאן ולכאן, ניסיתי לגבש דעה ולבצע חישובים על תוצאות אפשריות אך לא מגיע למסקנה סופית.

    המטרה היא כן ללכת עם עורך דין, השאלה אם אחד שמאמין במיצוי מול ביטוח לאומי קודם או להיפך.

    אלה השיקולים שבחנתי עד כה:

    ?1. נכות זמנית:

    ביטוח לאומי יכול לתת נכויות זמניות שזו תוספת שלדעתי לא ניתנת בביטוח חובה

    2. נכות קבועה:

    ביטוח לאומי על פי סטטיסטיקה יחמיר עם הנפגע וכנראה שיתן פחות אחוזי נכות, שזה הכסף הגדול, וזו הנכות שאיתה נתבע את ביטוח החובה

    3. מיצוי זכויות:

    ברור שבמקרה של תביעה מול ביטוח לאומי ניתן להגיש תביעת המשך מול ביטוח החובה, וישנו קיזוז (שהוא הגיוני) אך עדיין אפשרות לקבל לפחות 25% ממה שפסק השופט מול ביטוח חובה.

    מה קורה במצב הפוך? אז לא כל כך הצלחתי להבין, אם מתחילים מביטוח חובה האם אני עלול למצוא את עצמי עוצר את התביעה וקודם ממצה את הדין עם ביטוח לאומי? האם במקרה של פסיקה מול ביטוח חובה אוכל לדרוש תוספת של 25% כמו שהיה לי במקרה של תביעה מול ביטוח לאומי?

    אם נקבל מול ביטוח חובה סכום גדול בהרבה מביטוח לאומי, הרי שזה לא משנה

    אך אם נקבל מביטוח חובה סכום קטן, שווה, או גדול בלא יותר מ25% ממה שהיו נותנים ביטוח לאומי, האם ניתן לדרוש את התוספת של 25%?

    4. שכר טרחה:

    עו"ד לוקחים 17% בתביעות מול ביטוח לאומי, כסף שבוודאות לא יחזור אלינו ויורד ישירות ממה שמגיע לי. לעומת זאת בתביעות בבתי משפט מול ביטוח החובה השופט יפסוק בנוסף לסכום גם את שכר הטרחה של עורך הדין, שבמילא בתביעות כאלה מוגבלים ב13%, כך שההפסד הכספי יהיה קטן בהרבה (אחוזים בודדים מהסכום שמגיע לי ילך לעורך דין)

    5. קצבת נכות:

    מתחת ל10% ביטוח לאומי לא ישלמו דבר, ביטוח חובה כן

    בין 10 ל19 אחוז ביטוח לאומי ישלמו מענק חד פעמי בסך 43 קצבאות

    מעל 20%, ביטוח לאומי יתנו קצבה לכל החיים, לעומת ביטוח חובה שם נקבל פיצוי חד פעמי

    מצאתי שהחישוב לפיצוי בתביעה מול ביטוח חובה זה עניין לא קטן.. במיוחד בנכויות של מעל 20%.. זה שיש 20% נכות לא אומר שנקבל 20% מהשכר כפול מספר החודשים עד הפנסיה (אחרי היוון), אצל ביטוח לאומי כן (אם הבנתי נכון)

    גם באחוזים קטנים, החישוב מול ביטוח חובה לא הכי ברור ואולי כאן יתרון לביטוח לאומי שכן יתנו על פי נוסחה קבועה.

    בנוסף, בנכות מעל 20% יש יתרון בשכר הטרחה של העורך דין מביטוח לאומי בכך שהוא מוגבל לקחת שכר טרחה רק על 60 קצבאות.. לאדם צעיר בן 30 לדוגמא יהיו באזור ה440 קצבאות..

    6. האם יש עוד דברים לקחת בחשבון? האם יש דברים שפיספסתי?

    תודה!

    • תאונת עבודה
      עו"ד תומר ששון | 05/07/2023 11:59

      לשאלה זו אין תשובה חד משמעית, והיא צריכה להיבחן מול החומר הרפואי שישנו, נכון הוא אומנם כי יש תפישה לפיה מומחי בית המשפט נוטים ליתן אחוזי נכות גבוהים יותר, אך ישנם גם מקרים הפוכים, בכל מקרה חלה עליך חובה למצות את הזכויות בביטוח לאומי שאם לא כן תהיה צפוי לניכוי רעיוני.

      מדובר בשאלה מורכבת ומומלץ כי תתייעץ עם עו"ד הבקיא בתחום באופן פרטני

      אשמח לעמוד לרשותך

      בברכה,

      תומר ששון, עו"ד
      מנהל פורום תאונות דרכים

      שלומציון המלכה 18, ירושלים
      טל': 050-7947421; מייל: tomer3630@gmail.com