תאונת דרכים בדרך עפר/שירות

  • דין תאונה בשביל [יתכן] שאינו מוסדר תעבורתית
    אלי | 26/04/2023 21:28

    שלום,

    ברצוני לשאול את בעניין תאונה שהתרחשה על שביל היקפי של ישוב (אספלט סלול), השביל עד כמה שיודע לי אינו מוסדר תעבורתית (אבל עוד על כך בהמשך, כולל הרחבה לשאלה*).

    אופן התרחשות התאונה: בעת נסיעתי על השביל ישר, רכב הגיח מדרך צדדית שיוצרת T עם השביל בעודו מתכנן לפנות שמאלה ומבלי שהביט ימינה (כשאני כמובן מתעתד להמשיך ישר על השביל).

    צפרתי וסטיתי, אך מאוחר מדי, הוא נכנס לי בצד של הרכב וגרם לנזק רב כולל לדלת (להערכתי שמאי לא יפסוק פחות מ-10,000 ש"ח)

    הרחבה: יש לציין שבכניסה לשבילים האלו ישנם תמרורים של אין כניסה (מלבד רכב מורשה) אבל בפועל יש העלמת אין ואין אכיפה בעניין, ובכל זאת נושא השאלה הוא ביטוחי בלבד. יתכן וזה אומר שהשבילים כן מוסדרים תעבורתית.

    הנהג הפוגע הודה ברשלנותו (בהקלטה) ויש תיעוד צילום של אירוע התאונה, אבל בכל זאת, ארצה לברר את הסיכוי שיימצא שיש לי אשמה תורמת (או גרוע מכך - דחיית התביעה) מהסיבות הבאות:

    דרך לא מוסדרת - אין זכות קדימה(?)

    נסיעה בדרך שבה תמרור אין כניסה (מלבד לרכב מורשה) - וזאת שלמרות שכפי שציינתי שניינו היינו שם באופן לא חוקי לכאורה, בעוד אין שום אכיפה בעניין, ויש עסקים שהגישה אליהם בפועל היא משם בלבד, בידיעת ובברכת הרשות המקומית.

    אם לדעתכם סביר שיש לי אשמה תורמת, אשמח להערכה גסה של אחוזים.

    • תאונת דרכים בדרך עפר/שירות
      עו"ד דוד אריכא | 27/04/2023 09:55

      אלי שלום,

      אף אם הדרך איננה מוסדרת מבחינה תעבורתית, התאונה עונה לכדי הגדרתה כתאונת דרכים כקבוע בחוק. ישנם כללי ייסוד ומוסכמות (שמירת מרחק/ זכות קדימה בצומת)  אשר עומדים/עומדות בפני בימ"ש בבואו לקבוע אחריות לתאונה גם אם אין תמרורים ו/או הדרך היא איננה מוסדרת היטב. על פניו, ע"פ התיאור שניתן על ידך, האחריות לתאונה לכאורה של הרכב השני. יחד עם זאת גרסתו של הנהג השני לא נשמעה ויכול להיות (לדאבוני) שהיא תהיה שונה מן האמת העובדתית שאתה תיארת.

      לכן, אם לא הגעת להסכמות עם הנהג השני לגבי אחריות לתאונה, המקום הנכון לברר את העובדות הוא בבימ"ש שם נפרשת התמונה הכללית לשופט הדן בתיק ומעבר לכך הוא יכול להתרשם מן העדים ומסימני האמת שעולים מגרסתם.

      השערה בדבר חלוקת האחריות היא בלתי אפשרית בשל אי ידיעת גרסתו של הצד השני וכיוצ' ולכן לא תינתן.

      מאחל לך הצלחה מרובה!

      בברכה,
      דוד אריכא, עו"ד
      מנהל פורום דיני תעבורה

      הרב רפפורט 3, כפר סבא
      טלפון: 052-6385549 ; מייל:davidaricha.law@gmail.com