האם חובה לתת טביעות אצבע?

  • הזמנה טלפונית לחקירה
    שמעון | 22/08/2018 03:21

    שלום לכם.אני עובד כמאבטח במספר פרוייקטים בירושלים,בין היתר באולם חתונות חרדי. לפני כארבעה חודשים הייתה לי תקרית עם אחד האורחים,שבשיאה הגיעה לכך שאמרתי לאורח,שאם החוק היה מאפשר לי הייתי נותן לו בוקס. לא היה מגע פיזי ולא שום דבר מזה.האמירה הזאת שלי הייתה ״שיא״ הארוע. האורח החליט להתלונן עליי במשטרה,שעד שהיא הגיעה כבר עזבתי את המקום.כעבור כמה ימים קיבלתי שיחה מהמשטרה שאני דרוש לחקירה למחרת.הגעתי לתחנה והחוקר,ללא בקשת הגירסה שלי אמר כבר בתחילתה שזאת חקירה באזהרה ופירט באוזניי על הזכויות שלי ושאני יכול לשתוק ועוד. (הדבר הפליא אותי,שכן אירוע כמו שלי שאורחים מזמינים משטרה נגד המאבטחים הוא יחסית שכיח,ותמיד השוטרים ניסו לברר את כל הפרטים ולא ישר אמרו שזאת חקירה באזהרה). הסכמתי להיחקר.החקירה נערכה מספר דקות כשהחוקר שואל את גרסתי לאירוע ואני שואל אותו מהי גרסת המתלונן. המתלונן טען שאיימתי עליו במילים,אך גם הוא מסר שלא היה מגע פיזי כלל, בין היתר,שאלתי את החוקר ,האם מה שאמרתי למתלונן לפי גרסתי (האיום ההיפוטתי) מהווה עבירה פלילית.גם הוא הודה שאם הגרסה שלי נכונה,אז אין כל עבירה אך צריך לבדוק גם את גרסתו של המתלונן. הדבר העיקרי שעליו אני רוצה לשאול אותכם הוא שבתום החקירה,החוקר לקח אותי בלי לשאול לרשותי למז״פ ושם לקחו ממני טביעת אצבעות וצילום פנים מכל מיני זוויות.
    השאלה שלי,האם בנסיבות שלי החוקר היה רשאי לקחת ממני טביעות אצבע וצילומים,אף שאני לא נאשם בגניבה או בפשע אחר שטביעות האצבע היו מובנות.יש להדגיש,שהחוקר בכלל לא שאל אותי אם אני מוכן לתת טביעות אצבע,אלא טען שזה הליך נורמלי בחקירות.אני רוצה לציין עוד שאני עוד מעט בן 50 ואין לי כל עבר פלילי.האם החוקר נהג נכון או שאפשר להתלונן עליו? יש לציין עוד,שהתיק עדיין פתוח,ואני ממתין להתפתחויות.

    • האם חובה לתת טביעות אצבע?

      לשמעון שלום,

      ברגע שמישהו הגיש נגדך תלונה, ואם המשטרה לא הגיעה מראש למסקנה שאין מדובר בעבירה, אתה הופך לחשוד, והמשטרה מוסמכת לחקור אותך כחשוד.

      חוק סדר הדין הפלילי (חיפוש בגוף החשוד ונטילת אמצעי זיהוי) מסמיך את המשטרה ליטול אמצעי זיהוי, לרבות צילום, טביעת אצבע, דגימת שיער, דגימת דם מזערית או דגימת תאי לחי.

      אכן, המשטרה חייבת לבקש את הסכמתך לנטילת אמצעי זיהוי, אבל: 1. סירוב לתת אמצעי זיהוי הוא עבירה בפני עצמה; 2. לגבי אמצעי זיהוי של צילום, טביעת אצבע או דגימת שיער, השוטר רשאי לעשות שימוש בכוח כדי ליטול אותם (בתנאים המפורטים בחוק).

      סעיף 11ג לחוק הנ"ל מאפשר לך לפנות למשטרה בבקשה לעיון חוזר אם אתה סבור שמלכתחילה לא היה מקום לחקור אותך באזהרה. אם הבקשה שלך תימצא מוצדקת (ע"י המשטרה), יימחקו נתוני הזיהוי שלך מהמאגר.

      לעניין הרלוונטיות לעבירה שבגינה נחקרת - אמצעי הזיהוי ניטלים לצורך שמירתם במאגר נתוני זיהוי, ולא לצורך חקירת העבירה הקונקרטית שבה נחקרת (במקרה זה).

      בברכה,

      גדעון קוסטא, עו"ד
      מנהל פורום פלילי

      בית סילבר קומה 5,
      רחוב אבא הלל 7, רמת גן
      טל': 052-4802244 ; מייל: costagidi@gmail.com

      • תגובה לעו״ד
        שמעון | 26/08/2018 21:00

        קראתי את תשובתך בעיון,ולפי תשובתך אנו חיים במדינת עולם שלישי,שבה אדם הוא אשם עד שיוכיח חפותו (ולפעמים אף מעבר לכך) ולא ההפך.
        אתה גם סותר את עצמך בתשובה שלך.מצד האחד,השוטר חייב לבקש רשות מהחשוד לגבי טביעות אצבע ,ומצד שני,הסרוב לתת טביעת אצבע היא עבירה בפני עצמה,ואפשר לגבותה גם באמצעות כוח. לטובתך,אני מקווה שהבנת את הסתירה הפנימית של מה שכתבת.

        • מה לעשות כשעורך הדין סותר את עצמו?

          שמעון היקר,

          אני לא כותב את החוקים, אני רק משיב לשאלות.

          בברכה,

          גדעון קוסטא, עו"ד
          מנהל פורום פלילי

          בית סילבר קומה 5,
          רחוב אבא הלל 7, רמת גן
          טל': 052-4802244 ; מייל: costagidi@gmail.com