מדוע המוסד מתנה תושבות קודמת בק. זקנה לתושבי ארה"ב

  • ברית ידידות מסחר וספנות ושלילת תושבות
    אורן | 19/06/2018 10:00

    קיים הסכם הנקרא:"ברית ידידות, מסחר וספנות בין ישראל ובין ארצות הברית של אמריקה". www.nevo.co.I'll<amana-0034 עמוד 16 סימן ד'.
    שם נאמר שאזרח ישראלי שצבר זכות לקבלת קצבת זקנה, יקבל אותה בארה"ב ללא שום תנאי. כמו שאזרח אמריקאי הגר בישראל יקבל את קצבת הזקנה מארה"ב ללא תנאי. בסיס ההסכם הוא יצירת הדדיות ביחסי שתי המדינות לגבי אזרחיהן החיים במדינה הרעותה.
    באתר הביטוח הלאומי בנושא: "שהות בחו"ל -קבלת קצבה בארצות הברית", נאמר דבר הסותר את ההדדיות בין שתי המדינות. הביטוח הלאומי החליט שרק מי שהיה תושב בישראל בעת קבלת הקצבה ורק אז עבר לארה"ב. ימשיך לקבל. אבל מי שעבר להתגורר בארה"ב לפני שהתחיל לר ל. לא יקבל קצבת זיקנה. שאלתי. מהיכן הסמכות של הביטוח הלאומי לשנות את ההסכם, ובכלל האם השינוי הזה חוקי. לאור ההסכם המקורי שאיננו מתנה תנאים. ובכללית.
    האם חוק שמחוקקת מדינה הסותר הסכם בין מדינות, הוא חוקי? בתודה

    • מדוע המוסד מתנה תושבות קודמת בק. זקנה לתושבי ארה"ב
      עו"ד אפרים דה-האס | 19/06/2018 12:19

      שלום רב,
      שאלתך חורגת מעט ממטרת הפורום, אך על פניו אתה שוגה בפרשנות ומערבב בין שתי סוגיות.

      האמנה קובעת שכל מדינה תשלם לשוהים בה אשר הינם אזרחי המדינה השניה, את הקצבאות השונות. כלומר ישראלי שמתגורר בארצות הברית, לכאורה יהיה זכאי לקצבת זקנה מממשלת ארצות הברית דווקא, ולא מהמוסד הישראלי.
      לעומת זאת הדברים אליהם אתה מפנה באתר המוסד, מדברים על תושב ישראל שהיגר לארצות הברית. זו לא אותה סיטואציה.

      כל הנ"ל כאמור, על פניו. יש צורך לבדוק את הדברים יותר לעומק כדי לתת מענה מקיף ומדויק יותר, אך זו כאמור, לא מטרת הפורום.
      במידה ויש לך שאלה נקודתית בנוגע לבעיה ספציפית שנתקלת בה עם המוסד, נשמח לנסות להשיב לגופו של עניין.

      בברכה,

      אפרים דה-האס, עו"ד
      מנהל פורום ביטוח לאומי

      בני חשמונאי 7, עטרת
      טל': 054-4581940; מייל:et@dh-law.co.il

      • המשך שאלה
        אורן | 19/06/2018 13:55

        השאלה הנקודתית היא שהביטוח הלאומי דורש ממני להשיב לו כספים ששולמו לי לאחר ששבתי לארה"ב והם טוענים שעלי להיות תושב. הם ביטלו לי את התושבות למפרע. ולפי האמנה הם חייבים לשלם לכל אזרח ישראלי ששילם דמי ביטוח לאומי עבר לארה"ב ואין צורך בתושבות. והם טוענים בניגוד לאמנה שיש צורך בתושבות. חוק איננו יכול לשבור הסכם ללא הסכמת שני הצצדים להסכם

        • המשך תשובה
          עו"ד אפרים דה-האס | 19/06/2018 14:45

          שוב שלום,
          צריך להכיר את פרטי המקרה טוב יותר כדי להשיב עניינית (וכאמור קראתי את האמנה ברפרוף ומבלי להתעמק). אולם על פניו כאמור קודם, המוסד הישראלי יהיה חייב לשלם לאזרחי ארה"ב בישראל, אך ממשלת ארה"ב אחראית על התשלום לאזרחי ישראל בארה"ב.
          כלומר במצב בו המוסד הישראלי שילם בתקופה בו המבוטח התגורר בארצות הברית ולא היה עוד תושב ישראל, לא חלה עליו, על המוסד הישראלי לביטוח לאומי, כל חובת תשלום. כתוצאה מכך, אכן כספים ששולמו ביֶתֶר יידרשו חזרה.

          אגב סיפא דבריך אינו מדויק, אך זה לא המקום להיכנס לזה כעת.

          בברכה,

          אפרים דה-האס, עו"ד
          מנהל פורום ביטוח לאומי

          בני חשמונאי 7, עטרת
          טל': 054-4581940; מייל:et@dh-law.co.il

      • אזרח ישראלי בארה"ב. קצבת זיקנה חשראלית שם
        חיים אופיר | 21/06/2018 11:39

        בתלונתי התכוונתי ברורות לקיצבת זיקנה של הביטוח הלאומי הישראלי לאזרחי מדינת ישראל הגרים שם. ההסכם אומר זאת. אמריקאי בישראל ימשיך לקבל קצבת זיקנה אמריקאית. וישראלי בארה"ב ימשיך לקבל קצבת זיקנה ישראלית ללא תנאי תושבות ולא כפי שחוק הביטוח הלאומי דורש. ההסכם הוא הדדי. חוק הביטוח הלאומי סותר את הנאמר בהסכם. וההסכם אמור לגבור על החוק