האם עו"ד המקיים יחסים רומנטיים עם לקוח/ה עובר בכך עבירה אתית?

  • קיום פגישה רומנטית עם לקוחה
    אריאל ב. | 21/05/2018 12:00

    לקוחה שלי הזמינה אותי לפגישה רומנטית והייתי מעוניין להיפגש עמה. האם ניתן לעשות כן?

    • האם עו"ד המקיים יחסים רומנטיים עם לקוח/ה עובר בכך עבירה אתית?
      עו"ד אדם אשכנזי | 21/05/2018 12:04

      שלום רב אריאל,

      שאלה טובה, ומורכבת. אנסה להשיבך כמיטב ניסיוני והבנתי, כדלקמן:

      בספרי "דיני אתיקה לעורכי דין – הלכה למעשה" (אוצר המשפט ינואר 2018), ייחסתי פרק שלם בסוגיה של קיום יחסים רומנטיים בין עורך דין ללקוח. עמדתי האישית, יותר גמישה. אבל כיום, העמדה של וועדות האתיקה לרבות הארצית, היא שקודם כל, בכל הנוגע לתחום דיני המשפחה חל איסור מוחלט. מעבר לכך, העמדה הכללית היא כי יש להימנע מכך ולהפסיק את הייצוג.

      (אעיר, כי במהלך השנים בהחלט אפשר לראות שינוי בעמדת לשכת עורכי הדין על וועדות האתיקה למיניהן, ראה למשל – וועדת האתיקה הארצית א"ת 05\29, והשווה – גילוי הדעת של וועדת האתיקה של מחוז תל אביב "גילוי דעת בסוגיית יחסים אינטימיים בין עורך דין ללקוח", 25.4.17).

      האיסור הלכאורי שקיים, מורכב ממספר תכליות ראויות. ראשית, הדבר עשוי לפגוע בחובת הנאמנות שלך כעורך דין ללקוח, משום שאתה מפתח רגש. שנית, בהתאמה, יחסים אינטימיים עם לקוח, עשויים גם להעמיד אותך בניגוד עניינים. לאמור – קרבת יתר ללקוח, מעמידה אותך במקומו, וזה עשוי בהחלט לפגוע בשיקול הדעת שלך. שלישית, קיים תמיד חשש מובנה לניצול כאשר מדובר בלקוח – עורך דין. (ראה גם  – ד"ר לימור זר גוטמן, "איסור יצירת קשר רומנטי עם לקוחה במהלך הייצוג, עט ואתיקה, גיליון 98 דצמבר 2016).

      דעתי האישית, היא כי אין דינו של עורך דין כדינו של פסיכולוג, ואין דינו של עורך דין שמייצג אדם בתיק פלת"ד ללא נכות, לעורך דין שמייצג אישה קשת יום (או להיפך) בתביעת מזונות ילדים.

      (ראה בספרי בעמ' 659, כן ראה – עע"מ 08\1652, שם העיר בית המשפט כי על וועדות האתיקה לשנות ולשקול שוב את עמדתן בכל הנוגע לסוגיית היחסים האינטימיים - לחומרא).

      ככלל, מעיון בכלל ההחלטות וגילויי הדעת שניתנו בסוגיה הנשאלת, הרי שלא פשוט לוועדת האתיקה, שבוחנת כל תלונה על יסוד מסמכים בלבד לרוב, להכריע עובדתית בשאלות מעין אלו. כן, קיימת עמימות עדיין, בשאלה האם יחסים אינטימיים הם פסולים או לא מניה וביה, והאם אוטומטית הדבר יוביל להעמדה לדין. אך עדיין, יחסים מעין אלו, יכולים לחשוף אותך להעמדה לדין במקרים חמורים (של ניצול וכיו"ב), מנגד עדיין אין תשובה ברורה לשאלה מה הדין במקרה של ייצוג פשוט, לא רגשי, ולא מורכב (למשל – בספרי אני נותן דוגמא על עורך דין שמקיים יחסים אינטימיים עם לקוחה שיש לה חברת שליחויות, אשר רק נעזרת בעורך הדין בכל הנוגע להחתמה של שליחים העובדים אצלה, על תצהירי "מסירה" וכיו"ב).

      לכן, דעתי היא שרומנטיקה היא דבר נהדר, תלך לפגישה עם הלקוחה, רק תפסיק את הייצוג או שתעביר אותו לעורך דין מכר, שאתה סומך עליו. עדיף שלא תחשוף את עצמך לסיכון הן מבחינת ניהול התיק (ובהתאמה – סיכון מקצועי), והן מבחינה אתית (שהיא לדעתי הנושא השולי יותר בסוגיה הכוללת).

      בהצלחה.

      בברכה,

      אדם אשכנזי, עו"ד
      מנהל פורום אתיקה מקצועית

      רחוב האורגים 21, אשדוד
      טל': 08-6538011  : Adam@an-law.co.il

      • כשיש ספק, אין ספק. כפי שציינה העו"ד המלומדת
        דוד | 23/05/2018 00:51

        בסיפא של דבריה היפים.

        היות ונשאלה השאלה, בעל המקצוע מבין שיש בעיה, אחרת כלל לא עלתה השאלה.

        בעניין ההבחנה בין עו"ד לפסיכולוג, אני לא מחזיק בדיעה זו. לקוח נפתח בפני עורך הדין ונותר עירום. לעיתים במצבים קשים מאוד. מניסיון אישי, כל עורכי הדין שנפגשתי עימם שימשו גם אוזן קשבת וזה בדיוק מה שמבצע פסיכולוג