מה בין רכילות וחששות לאלימות במשפחה לבין לשון הרע?

  • רכילות ולשון הרע
    חיים | 20/05/2018 15:40

    אני גר בקהילה קטנה עם הרבה רכילות , שמעתי על משפחה שמכה את הילדים שלה אבל בחרתי לא להאמין לרכילות ולנסות לעבוד שם. לאחר מכן התחלתי לעבוד אבל עלה בי הרושם שהאישה היא זאת שמוכה על ידי הבעל אך זה היה רק חשש. באחד הימים פניתי לשתי השכנים של המשפחה שהזכרתי. וניסיתי להבין האם הם יכולים לספר לי משהו נוסף ושיתפתי אותם בחששות שלי שהאישה אולי מוכה. למרות שאין לי הוכחות אלה רק רמזים משיחות. גם ציינתי שאני לרוב צודק בהשערות אך זה היה שיח פרטי בין 3 אנשים שנועד מבחינה מוסרית גם לברר עוד מידע. לזוג יש ילדים וחיי שכנות. האם הבעל יכול להגיש נגדי תביעה על לשון הרע אחרי שדיברתי עם השכנים שלו עליו ? ולציין שביקשתי מהם שהשיחה תישאר פרטית ובנינו ולא היה מטרה לזדון או לפגוע.

    • מה בין רכילות וחששות לאלימות במשפחה לבין לשון הרע?
      עו"ד לירן ינקוביץ | 03/06/2018 19:54

      חיים שלום,
      אני בהחלט יכול להבין את הדילמה בה אתה נמצא.
      מחד, ייחוס מעשים על בסיס ספקולציות או חששות שהופצו ללפחות 3 אנשים נוספים (השכנים), בלא ביסוס או ראיות ישירות מוצקות עלול להוות עילת לשון הרע כנגדך ולו במשתמע ואף שלא במתכוון או בזדון מצדך.

      מאידך, אין הדבר מחייב בהכרח נשיאה באשמה או חיוב בדין וישנן הגנות בחוק שעשויות לעמוד לימינך.
      במקרה שלך תלונה ככל ותוגש לגורמי רשויות החוק והמשטרה במקרה של חשש לאלימות במשפחה, (והייתי מציע בהחלט לשקול לפי צורך), עשויה לחסות תחת הגנות החוק.

      כמו כן ככל ותוכיח כי פעלת בתום לב בשעת המעשה:
      למשל, שלא ידעת בזמן אמת על הנסיבות מהן משתמעת לשון הרע נגד הבעל; פעלת מתוך עניין אישי כשר שלך כשכן וכאדם או של בעלי עניין אחרים ובראשן רעייתו; פעלת מתוך חובה מוסרית או חברתית (מניעת אלימות במשפחה לכאורה).
      כל אלו ועוד יכול ובהחלט ייחסו תחת הגנת תום לב המנויה בחוק.

      הכל כמובן אחר בדיקה וייעוץ מסודר.

      בהצלחה.

      בברכה,

      לירן ינקוביץ, עו"ד
      מנהל פורום לשון הרע

      דבורנית 8ב, נס ציונה
      טל': 054-6917337 ; מייל: liranya1@gmail.com