אין תשובה לשאלה?

  • האם יש דרך חוקית למנוע מאדם להגיש קובלנה פלילית?
    שאול | 23/04/2018 20:07

    הכוונה היא למצב בריאותי כל שהוא ובכלל זה מצב נפשי.

    האם ישנה הוראת חוק שתמנע ממני להגיש קובלנה?

    • אין תשובה לשאלה?
      שאול | 25/04/2018 10:34

      לא מדובר בשאלה מהאקדמיה, אלא שאלה שעלתה במסגרת הליך מתנהל. ניסיון לשלול זכות ניהול הליך בהסתמך על טענה למצב נפשי.
      אם זה מה שגורם להימנע ממתן תשובה.

    • האם יש דרך חוקית למנוע מאדם להגיש קובלנה פלילית?
      עו"ד אמיר מורשתי | 25/04/2018 14:51

      שאול יקר, מוסד הקובלנה הפלילית הוא חריג לכלל הקובע, כי המאשים במשפט פלילי הוא המדינה אשר תהיה מיוצגת בידי תובע אשר מוסמך בידי היועץ המשפטי או נציגיו.חריג זה מתאפשר רק בעבירות ספציפיות המנויות בתוספת השנייה לחוק סדר הדין הפלילי.מוסד הקובלנה "זכה" ללא מעט ביקורת ויש הסבורים כי ראוי לבטלו מספר החוקים.המצדדים בביטול מוסד הקובלנה טוענים בין היתר, שראוי שההליך הפלילי ינוהל בידי  עורך דין המנוסה בדיני העונשין, סדר הדין הפלילי, דיני ראיות וכו'  וכי רק לעורך דין כאמור, יש היכולת הנכונה  להעריך את הראיות הקבילות בתיק החקירה וכן את העניין הציבורי בעצם הגשת כתב האישום.מאידך גיסא, לא ניתן להמעיט בחשיבות במתן אפשרות לאזרח להגיש קובלנה כנגד מי שפגע בו, גם במקרים שלעיתים המשטרה תחליט משיקוליה, כי אין עניין לציבור להגיש כתבי אישום בגינם . ( הדבר נפוץ בעיקר בעבירות לפי חוק איסור לשון הרע ).לאחר הקדמה ארוכה זאת- ננסה לנתח את הסיטואציה הבאה- נניח אדם הלוקה בנפשו/ שכלו מעוניין להגיש קובלנה פלילית פרטית בגין מקרה בו היה למשל קורבן לאלימות מצד שכנו. מצד אחד- העובדה שאדם הוא סכיזופרן פרנואיד, אין בה כשלעצמה כדי להעיד, שהוא לא היה קורבן במקרה ספציפי לאלימות, אך מצד שני אם בית משפט מתרשם, כי הוא לא מסוגל לנהל בעצמו את עניינו בבית המשפט, הרי שעל פי סעיף 73 לחוק סדר הדין הפלילי הוא יכול להורות כי הדיון בקובלנה ייפסק עד שימנה הקובל לעצמו עורך דין ( ישנם מקרים שאף ממנים לעורך דין סניגור מהסניגוריה הציבורית ) תוך תקופה שיקבע ואם הקובל לא ימנה לעצמו עורך דין , הרי שניתן יהיה למחוק את הקובלנה שהוא הגיש.מלבד האמור, נקבע בסעיף 69 הגנה על עובדי מדינה בגין מעשים שנעשו תוך כדי מילוי תפקידם, שכאן נדרשת הסכמת היועץ המשפטי לממשלה בכדי להגיש את הקובלנה.
      מקווה שהייתי לך לעזר
      בברכה,

      אמיר מורשתי, עו"ד
      מנהל פורום פלילי

      דרך אבא הילל סילבר 12, מגדל ששון חוגי, רמת גן
      טל': 03-6126260; מייל: amir@morashti.co.il