האם מותר ליצור פרודיה על שיר?

  • האם חוקי להרוויח כסף מפרודיה של שיר
    איתן | 18/04/2018 14:01

    מה החוקיות בנוגע ליצירת פרודיה של שיר מסוים ולהרוויח כסף מהפרודיה הזאת (דרך מכירות של השיר וכסף שמתקבל ממודעות על הסרטון עצמו של הפרודיה). האם מותר לי להרוויח כסף מהפרודיה או שאני חשוף לתביעה מיוצרי השיר המקורי?

    • האם מותר ליצור פרודיה על שיר?
      עו"ד אפי אהרונוב | 24/04/2018 23:49

      איתן שלום,

      יש לבחון כל מקרה לגופו ולא ניתן לתת תשובה גורפת לשאלתך.

      ככלל, מותר לעשות "שימוש הוגן" אף ביצירה המוגנת בזכות יוצרים וזאץ אף ללא הרשאה מבעלי הזכויות. שימוש הוגן  הוא שימוש למטרות כגון: לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי, הבאת מובאות, או הוראה ובחינה על ידי מוסד חינוך". במקרים מסוימים יתכן ופרודיה תיחשב לסוג של ביקורת או לסוג שימוש אחר מותר.

      ואולם, החוק מסייג את ההיתר וקובע שבכל מקרה יש לבחון את השימוש לאור פרמטרים שונים ובכללם:

      (1)מטרת השימוש ואופיו;
      (2)אופי היצירה שבה נעשה השימוש;
      (3)היקף השימוש, מבחינה איכותית וכמותית, ביחס ליצירה בשלמותה;
      (4)השפעת השימוש על ערכה של היצירה ועל השוק הפוטנציאלי שלה.

      משמעות העניין שבכל מקרה יש לבחון פרטנית את אופי הפרודיה הן כשלעצמה ולאחר מכן ביחס לפרמטרים השונים שפורטו לעיל - ורק לאור בחינה זו ניתן יהיה גבש עמדה.

      בברכה,

      אפי אהרונוב, עו"ד
      מנהל פורום זכויות יוצרים

      מיקוניס 3, תל-אביב
      טל':077-9620231; מייל: info@ea-law.co.il