מחיקת הרשעה ורישום משטרתי

  • 3 שאלות קצרות
    משה | 21/02/2018 22:18

    שלום רב,

    1. הרשעה מבין הדין הצבאי שנמחקה כעבור 5 שנים (רישום פלילי מופחת) האם עדיין ההרשעה תופיע במרשם הפלילי עם הכיתוב "פרט רישום התיישן ונמחק" וכו' ? ואם כן האם יש אפשרות להסיר את ההרשעה שנמחקה מהגליון?
    2. תיק שעוכבו בו ההליכים - תיק סגור. האם יש אפשרות לשנות את עילת הסגירה להעדר אשמה או לחילופין לביטול הרישום במרשם המשטרתי או שתיק שנסגר ע"י היועץ המשפטי אין אפשרות לגעת בו?
    3. מה ההבדל בין מחיקת תיק במרשם המשטרתי לבין שינוי עילת הסגירה להעדר אשמה?
    וכמובן תודה רבה!

    • מחיקת הרשעה ורישום משטרתי
      עופר בן אברהם | 23/02/2018 14:33

      1. הרשעה ש"נמחקה" רישומה אינו נמחק מהמרשם הפלילי, אך הגישה אליו מצטמצמת למספר קטן של גורמים. על כן הרישום ימשיך להופיע בתדפיס המידע הפלילי, הנמסר למי שהמידע נוגע לו, אך הוא ייחשב לעניין כל דין כאילו לא הורשע ולא יהיה חייב לגלות את המידע לאיש (ראה סעיף 12(א), 16(א), 20 ו- 22 לחוק המרשם הפלילי ותקנת השבים).
      2. סעיף 62(ב) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב] קובע: “על החלטה שלא להעמיד לדין תימסר לחשוד הודעה בכתב שבה תצוין עילת סגירת התיק והחשוד יהיה רשאי לפנות לתובע שסגר את התיק בבקשה מנומקת לשנות את עילת הסגירה; תיק שנסגר בשל חוסר אשמה, יימחק רישומו מרישומי המשטרה". מכאן אתה למד, שבקשה לשנות את עילה הסגירה לחוסר אשמה מגישים, ככלל, בעקבות החלטה לסגור תיק. אך אפשר להעלות על הדעת מצבים חריגים, שבהם תוגש בקשה כאמור אחרי שהחל המשפט, אך עוכבו בו ההליכים, למשל, אם התגלתה להגנה ראיה חדשה, המוכיחה את חפותו של הנאשם.
      3. אם לא הוגשה בקשה לשינוי עילת הסגירה, או אם הוגשה ונדחתה, אפשר לבקש לבטל את הרישום בהתאם לכללים ולאמות מידה שנקבעו בתקנות המרשם הפלילי ותקנת השבים (אמות מידה לביטול רישומי משטרה). ואף אם לא תוגש בקשה, רישום על חשד לעבירה שאינה מסוג פשע עשוי להתבטל אוטומטית בחלוף שבע שנים מיום האירוע (או חמש שנים אם החשד הוא לעבירה שביצע קטין), בכפוף לשיקול דעת הגורם המוסמך במשטרה (סעיף 1(ד) ו-(ה) לחוק המרשם ותקנה 6 לתקנות הנ"ל).