התיישנות עונש והתיישנות עבירה

  • הרשעה שהתיישנה אך העונש לא רוצה
    ק.פ | 07/02/2018 22:41

    שלום.
    אדם הורשע בשנת 2006 ונדון לעבודות שירות. לא ביצע את העונש ומאז הורשע עוד כמה פעמים מבלי שמישהו התייחס לכך שלא ריצה עונשו.
    כעת נעצר. כמובן שההרשעה בגינה לא ריצה את העונש התיישנה.
    האם ניתן להעמידו לדין על אי ביצוע עבודות השירות?

    • התיישנות עונש והתיישנות עבירה
      עו"ד אמיר מורשתי | 08/02/2018 09:50

      ק.פ שלום רב, ראשית, כדאי לדעת, כי אי ביצוע עונש שהוטל על נאשם כדין בידי בית משפט מהווה עבירה על סעיף287(א) לחוק העונשין הקובע" המפר הוראה שניתנה כשורה מאת בית משפט או מאת פקיד או אדם הפועל בתפקיד רשמי ומוסמך לאותו ענין- דינו, מאסר שנתיים"
      [לפסיקה מעניינת בסוגיה אתה מוזמן לעיין בתיק של משרדי בע"פ 70051/06 ( מחוזי ת"א)]
      שנית, יש לערוך אבחנה בין התיישנות עבירה להתיישנות עונש. במקרה שאתה מתאר, העבירה שנעברה בגין אי ההתייצבות היא עבירה של הפרת הוראה חוקית שהעונש המקסימלי הקבוע בגינה הוא שנתיים ומכאן שעניין לנו בעבירת עוון אשר התיישנה מיום ההליך האחרון בעניינה- אף אם נקבע, כי ההליך האחרון הוא לא מועד גזר הדין כאם מועד ההתייצבות לעבודות השירות, הרי שבכל מקרה העבירה הזו התיישנה ואין בעובדה שהאדם הורשע עוד מספר פעמים בגין עבירות אחרות כדי לעצור את תקופת ההתיישנות של העבירה של הפרת ההוראה החוקית.
      לבסוף, קיים גם מושג של התיישנות עונש- וכאן אם העבירה בגינה הוא נדון למאסר בעבודות שירות הייתה מסוג עוון- הרי תקופת ההתיישנות על העונש היא 10 שנים ולא ניתן היום להורות על ריצוי עונשו - אך אם הוא נדון למאסר בעבודות שירות בגין עבירת פשע, הרי תקופת ההתיישנות היא 20 שנה וכאן ניתן לדרוש ממנו לרצות עונשו בעבודות שירות ואף לבקש להפקיע עונשו ולהמירו במאסר בפועל.
      מקווה שהייתי לך לעזר
      בברכה,

      אמיר מורשתי, עו"ד
      מנהל פורום פלילי

      דרך אבא הילל סילבר 12, מגדל ששון חוגי, רמת גן
      טל': 03-6126260; מייל: amir@morashti.co.il