תעודת הכשר שאינה כשרה

  • שאלה
    שאול | 10/12/2017 13:38

    שלום,

    בחוק איסור הונאה בכשרות נקבע שעבירה לפי סעיף 5-3 לחוק דינה מאסר שנה.

    שאלתי היא: מה לגבי מי שאינו רב ומעניק כשרויות בניגוד לסעיף 2(א) לחוק?

    מה המשמעות שסעיף 2(א) לא הוגדר כעבירה?

    נ.ב. - זו אינה שאלה בלימודי משפטים, אלא בירור לצורך נקיטה בהליך משפטי?
    תודה

    • תעודת הכשר שאינה כשרה קישור
      עופר בן אברהם | 10/12/2017 19:42

      1. מי שאינו רב, והוא נותן תעודת הכשר בניגוד לסעיף 2 לחוק איסור הונאה בכשרות, אפשר להאשימו, לדעתי, בעבירה על סעיף 282(2) לחוק העונשין (מתיימר לעשות פעולה בעלת אופי רשמי, שרק מי שמוסמך לכך על פי דין רשאי לעשותה, ואין לו הסמכה כאמור). ואם התעודה נחזית כתעודה רשמית, אפשר להאשים את הנותן גם בזיוף, ואת מציג התעודה בשימוש במסמך מזויף, לפי סעיפים 418 - 420 לחוק האחרון.
      2. המחוקק לא ראה צורך לקבוע דווקא בחוק איסור הונאה בכשרות הוראה מיוחדת, שמתן תעודת הכשר בלא סמכות הוא עבירה, מן הסתם משום שאפשר, כאמור, להאשים את הנותן על-פי ההוראות הכלליות שבחוק העונשין.
      3. בפסק דין חדש, מ- 12 בספטמבר 2017, קבע בית המשפט העליון, בדיון נוסף וברוב דעות, כי אסור לבית אוכל שאינו מחזיק בתעודת הכשר להציג כל מצג כשרותי, אולם מותר לו להציג מצג אמת בדבר הסטנדרטים עליהם הוא מקפיד ואופן הפיקוח על שמירתם, הכולל גם הבהרה מפורשת כי אין בידו תעודת הכשר (דנג"ץ 5026/16, שי גיני ואח' נגד הרבנות הראשית לישראל ואח').

      פסק הדין

      • נ"ב
        עופר בן אברהם | 10/12/2017 20:03

        ואפשר להאשים את נותן התעודה גם לפי סעיף 282(3) לחוק העונשין: "מתייצג כמי שמוסמך על פי דין לחתום על תעודה... המעידה על עובדה או מאורע, והוא חותם על אותה תעודה כמי שמוסמך לכך ובידעו שאיננו מוסמך לכך".

        • תודה. ומה עם 283 ו/או 286 לחוק העונשין  לת
          שאול | 10/12/2017 20:46

          • אלה פחות קולעים לטעמי
            עופר בן אברהם | 10/12/2017 23:13

            סעיף 283 לחוק העונשין, התחזות כעובד הציבור, פחות ממוקד לענייננו.
            סעיף 286 לחוק מתייחס להפרת חובה חקוקה, בעניין שנוגע לציבור, אשר לא נקבע לה עונש, כמו החובה להשיב תשובות אמת בחקירת משטרה, על-פי סעיף 2(2) לפקודת הפרוצדורה הפלילית (עדות).

            • תיקון
              שאול | 10/12/2017 23:33

              לגבי 283 לדעתי דווקא זה מתאים. משום שחוק איסור הונאה בכשרות קובע שלצורך החוק, הרב כהגדרתו בחוק ייחשב כעובד ציבור. ולכן, מי שמתיימר לתת כשרויות ללא סמכות, מתחזה לעובד ציבור.

              • לעניין החוק
                עופר בן אברהם | 11/12/2017 00:07

                בסעיף 13 לחוק איסור הונאה בכשרות נאמר, כי "לענין חוק זה יראו רב המוסמך לתת תעודת הכשר כעובד הציבור...”
                מכאן שרב אינו בהכרח עובד הציבור, ובמתן תעודת הכשר על-ידי מי שלא הוסמך לכך העיקר אינו בהתחזות לעובד הציבור.

                • המסקנה מהדברים שלך היא ...
                  שאול | 11/12/2017 09:37

                  שהמחלקה לאיסור הונאה בכשרות אינה יכולה למעשה לעשות דבר נגד מי שנותן כשרויות בניגוד לסעיף 2(א) לחוק, רק המשטרה מכוח חוק העונשין?

                  • מסייעים להונאה בכשרות קישור
                    עופר בן אברהם | 11/12/2017 18:03

                    1. מלבד העבירות שציינתי, אפשר לראות את מי שמנפק תעודת הכשר בלי שהוסמך לכך גם כמסייע לעבירת הונאה בכשרות, לפי סעיף 31 ו- 32 לחוק העונשין יחד עם אחד מסעיפי העבירה שבחוק איסור הונאה בכשרות, אך לא נראה לי, שאדם יועמד לדין על סיוע כאמור.
                    2. בהמשך לתשובתי הקודמת: לדעתי, הקביעה בסעיף 13 לחוק איסור ההונאה בכשרות, כי לעניין החוק יראו רב המוסמך לתת תעודת הכשר כעובד הציבור, נועדה לאפשר האשמת אותו רב בקבלת שוחד או במרמה והפרת אמונים (עבירות המיוחדות לעובדי הציבור), אם נתן את התעודה למי שאינו ראוי לקבלה תמורת טובת הנאה או ממניעים זרים אחרים (ראה סעיפים 284, 290 - 291 לחוק העונשין).
                    3. מידע נוסף ראה באתר השירותים והמידע הממשלתי.

                    כאן