לשון הרע בתגובה על לשון הרע

  • לשון הרע שפורסמה בתגובה ללשון הרע קודמת
    רוית | 08/11/2017 19:04

    אם ראובן פרסם לשון הרע על שמעון שהוא לצורך הדוגמא  "שקרן ונוכל" ללא שום הוכחה, ובתגובה שמעון פרסם שראובן הוא "אנס סדרתי" גם כן ללא שום הוכחה, האם במקרה כזה ראובן יכול לתבוע את שמעון על פרסום לשון הרע (בטענה שהביטוי "אנס סדרתי" יותר גרוע בעיני הציבור מאשר "שקרן ונוכל") או שיש כאן סוג של "קיזוז"?

    תודה.

    • לשון הרע בתגובה על לשון הרע
      עופר בן אברהם | 09/11/2017 20:35

      חוק איסור לשון הרע מגן, בין היתר, על מי שפרסם לשון הרע בתום לב כדי לגנות או להכחיש לשון הרע שפורסמה קודם לכן (סעיף 15(10) לחוק). ולדוגמה (הפוכה לזו שהבאת), אם ראובן מעליל עלילת שווא ששמעון אנס סדרתי, ושמעון מגיב בהקשר זה: “ראובן שקרן ונוכל", שמעון מוגן.
      אבל החוק אינו מגן על מי שמפרסם לשון הרע שאין בה לא אמת ולא תום לב, אך כנקמה על לשון הרע שפורסמה קודם, כמו בדוגמה שלך. "תרופתו של הנפגע מלשון הרע איננה על דרך פרסום נגדי, מצידו, של לשון הרע של המפרסם. והמבקש לגנות או להכחיש לשון הרע שפורסמה חזקה עליו שיעשה כן; דבר שאין לו זכר במאמר נושא דיוננו” (ע"א 809/89, משעור נגד חביבי). ו”אכן ככלל, מן הראוי כי תגובה ללשון הרע תהא בעלת תוכן ענייני הרלוונטי להכחשה ולגינוי ולא תהווה היא עצמה לשון הרע... [אבל] אין לשלול את ההגנה רק בשל כך שבתוכן הדברים יש משום לשון הרע. שאלת הסבירות והמידתיות של אותה לשון הרע תיבחן אפוא במסגרת התנאי המצטבר השני לתחולת ההגנה, הבא לידי ביטוי בדרישת תום-הלב” (ע"פ 8735/96, ביטון נגד קופ).
      על כן בדוגמה שהבאת ראובן יכול לתבוע את שמעון ושמעון יכול להגיש תביעה שכנגד, ושתי התביעות עשויות להתקבל, ואז יצטרך בית המשפט לשקול ולהחליט איזו לשון הרע חמורה יותר: “שקרן ונוכל", שפורסמה בעלמא או "אנס סדרתי", שבאה בתגובה, מתוך כעס ותסכול. בית המשפט עשוי גם לפסוק פיצוי זהה לשני הצדדים, כך שהסכומים יאיינו זה את זה, ואפשר שינסה מלכתחילה לשכנע את הצדדים למשוך את תביעותיהם.

    • ״קיזוז בלשון הרע״
      עו"ד רון מיור | 13/11/2017 18:24

      שלום רווית
      אין מושג של קיזוז בדיני לשון הרע, ואין שוקלים איזו לשון הרע חמורה יותר.
      שני הביטויים, מהווים לכאורה לשון הרע. כל אחד מהצדדים רשאי לתבוע את רעהו שכן לכל אחד מהם כאמור, עומדת עילת תביעה לכאורה כנגד רעהו.
      בכל תביעה כמובן, תתבררנה טענות הגנה, כפי שהנתבעים ימצאו לנכון להציגן.
      בברכה ובהצלחה

      בברכה,

      רון מיור, עו"ד
      מנהל פורום לשון הרע

      מצדה 7, בני ברק
      טל': 072-8830276; מייל: majorlaw100@gmail.com