הפורום סגור למשתמשים רשומים בלבד להרשמה לחץ כאן

האם ייצוג עו"ד האגודה את חברי האגודה אסור ?

  • ניגוד עניינים
    שלמה | 07/11/2017 08:15

    שלום,
    גילינו שהיועץ המשפטי של האגודה מייצג בבית משפט חבר ועד הנהלה בעניינו הפלילי האישי וכן בת משפחה של חבר ועד אחר שגם לה עניין פלילי הקשור לחריגות בניה שלהם בנחלה בה הם גרים.
    האם זה תקין מבחינת "ניגוד עניינים" שלהזכיר שחברי הועד הנ"ל שותפים להחלטות ומעבירים כל תיק לטיפולו של הנ"ל ללא הצעות מחיר, ובכלל לעובדה שמינו אותו כיועץ משפטי.
    אודה על תשובתך.

    • האם ייצוג עו"ד האגודה את חברי האגודה אסור ?
      עו"ד יעל פרי | 07/11/2017 11:52

      שלמה שלום,

        על פי כללי לשכת עוה"ד (אתיקה מקצועית) התשמ"ו 1986 חל איסור על עורך דין להימצא במצב שבו יש חשש לניגוד עניינים.
      להלן לשון החוק:
      ניגוד אינטרסים 14.
      (א) לא ייצג עורך דין לקוח, לא יקבל על עצמו לייצגו ולא ימשיך בייצוגו, אם קיים חשש שלא יוכל למלא את חובתו המקצועית כלפיו, בשל ענין אישי שלו, או בשל התחייבות או חובת נאמנות שיש לו כלפי אחר או בשל עומס עבודה או בשל סיבה דומה אחרת.
      (ב) לא ייצג עורך דין צדדים בעלי אינטרסים מנוגדים באותו ענין.
      (ג) בענין שצד בו לקוח קבוע של עורך הדין לא ייצג עורך דין צד אחר, גם אם באותו ענין אין עורך הדין מייצג את הלקוח הקבוע; לענין הוראה זו, "לקוח קבוע" – לקוח שעורך הדין נותן לו שירותים דרך קבע.
      (ד) הוראות סעיפים קטנים (ב) ו-(ג) לא יחולו על עריכת הסכם ועל טיפול בענין שהצדדים הסכימו, בכתב, כי ייעשה בידי אותו עורך דין.
      (ה) עורך דין ולקוחו רשאים להסכים, בכתב, לתחום את השירות המקצועי אשר יתן עורך הדין ללקוח, כדי למנוע התנגשות עם ייצוג לקוח אחר או עם ענין או עם חובה אחרת של עורך הדין, בתנאי שצמצום השירות הינו סביר בנסיבות הענין ואינו פוגע בחובת הנאמנות של עורך הדין ללקוחותיו."

        המבחן לקיומו של ניגוד עניינים הוא מבחן אובייקטיבי.
      רוצה לומר, לא די בהנחתו של עורך הדין כי  אינו בניגוד עניינים.
       וראה בד"א 29/10 עו"ד פרייליך נ' לשכת עורכי הדין, פדאור אתיקה, 5.8.10.

      המקור לאיסור עו"ד להימצא במצב של ניגוד עניינים הינו איסור שימוש במידע או של ייצוג שני צדדים באותו עניין.
      כך לשם הדוגמא, עו"ד המייצג באופן קבוע חברה לא יכול לייצג בעלי מניות בחברה בסכסוך זה כנגד זה (החלטה מספר את 199/11, אתיקה מקצועית 44 עמ' 2 (2011)

      כלל 14(א) לכללי האתיקה אוסר על עו"ד לייצג מקום בו יש לו מעורבות אישית או אינטרס אישי.
      כך לשם הדוגמא,  עורך דין שהוא חבר אגודה שיתופית אינו יכול לייצג בסכסוך שבין האגודה לבין מי מחבריה או נגד האגודה בכלל (החלטה מספר את 125/11, אתיקה מקצועית 44 עמ' 2 (2011)
      כן נקבע על ידי וועדת האתיקה כי עורך דין המייצג אגודה שיתופית לא יכול לייצג חברים בה כנגד חבר אחר (גיליון מספר 50 את 118/12)

      החובה החלה על עורך דין להימנע ממצב של ניגוד עניינים הינה חובה שלא ניתן להתנות עליה.

      ניגוד עניינים נגזר מהחובה לנהוג בנאמנות ומסירות ראה ת.א. מח' י–ם 3324/01 אלמוני נ' עו"ד פלוני (פורסם בנבו)
      וכן את דברי פרופ' אהרן ברק "ניגוד עניינים במילוי תפקיד" משפטים י , 11 (1980):
      "הכלל הוא שכל מי שמבצע פעולה או ממלא תפקיד עבור זולתו, אסור לו להימצא במצב שבו עלול להיות ניגוד אינטרסים בין האינטרס של זה שלמענו הוא פועל ובין אינטרס אחר כלשהו".

      החלטות ועדת האתיקה אינן נותנות מענה לכל מקרה של ניגוד עניינים . ניתן לפנות לועדת האתיקה בשאילתה לגבי מקרה ספציפי וועדת האתיקה תיתן מענה בשאלה האם עורך הדין מצוי בניגוד עניינים במקרה המדובר.

      בברכה,

      יעל פרי, עו"ד
      מנהלת פורום אגודות שיתופיות

      מרכז עזריאלי 1(מגדל עגול), ת"א
      טל': 03-7444745; מייל: yael@py-law.co.il