הצגת תעודת זהות בפני שוטר

  • שאלה
    רופא צעיר | 21/10/2017 12:52

    האם שוטר יכול לדרוש ממני להזדהות עם תעודה סתם ככה כי לא עשיתי כלום. אשמח להפניה כי שמעתי שיש פסיקה בעניין. כמו כן אם אפשר לדרוש פיצוי או מה הסעד המתאים במקרה כזה. אציין כי אני רופא וסתם ככה ביקש ממני להזדהות אשמח לקבל תשובה מלומדת תודה

    • הצגת תעודת זהות בפני שוטר
      עו"ד ירון שבס | 21/10/2017 20:10

      פונה יקר,
      התשובה לשאלתך מצוייה בחוק בחוק ״החזקת תעודת זהות והצגתה, התשמ״ג- 1982. אכן, בחוק זה ישנה חובה להציג בפני שוטר לו נדרשת תעודת זהות ובמידה היא לא בידיך, החוק מאפשר לך 5 ימים להציגה ולא- העונש הינו קנס עד לגובה של 5000 ש״ח. עם זאת בשנים האחרונות בפסיקה שניתנה בבית משפט השלום נקבע כי החוק הנ״ל למעשה נוגד את חוק ״כבוד האדם וחירותו״ שכן בעצם הדרישה להצגת תעודת הזהות יש בכדי הגבלה על חירותו של אדם. יש לציין כי בית משפט השלום הינו הנמוך בערכאות בתי המשפט ופסיקה כזו לא מחייבת ובד״כ אף לא מובילה לשינוי כזה או אחר. כמובן שבמידה ונקלעתי לסיטואציה כזו ודבר זה היה מובא לפתחו של בית המשפט- הייתי טוען לפגיעה בחירות שלי. לסיום, אעשה הפרדה בין מצב בו דרש שוטר הצגה של תעודת זהות ללא כל חשד לבין דרישה של שוטר להצגת תעודת זהות עקב חשד לביצוע עבירה כלשהי שכן במצב השני- החובה להצגת תעודת הזהות תהיה הרבה יותר מחמירה וללא סובלנות כזו או אחרת, הן מצד השוטר והן מצד בתי המשפט.
      בשורה התחתונה- החובה להציג תעודת זהות עדיין קיימת אם הינך מעל גיל 16.
      תודה ובהצלחה,
      בברכה,

      ירון שבס, עו"ד
      מנהל פורום פלילי

      דרך מנחם בגין 65, תל אביב
      טל': 052-6316993; מייל: yaron@sheves-law.co.il

      • תגובה
        רופא צעיר | 24/10/2017 07:31

        תודה על המענה. אם חלילה אדם הגיש נגדי תלונה במשטרה. ועוצר אותי שוטר להזדהות עם תעודה ובודק במחשביו. אם יש לי תיק מבד ואני טרם נחקתי האם עליו לקחת אותי לתחנה אם אני סמוך אליה? אשמח לדעת. תודה

    • חובת הזדהות ועדכון קנסות
      עופר בן אברהם | 22/10/2017 14:47

      1. (א) סעיף 2 לחוק החזקת תעודת זהות והצגתה קובע, כי "תושב שמלאו לו 16 שנים חייב לשאת עמו תמיד תעודת זהות ולהציגה בפני קצין משטרה בכיר, ראש רשות מקומית, שוטר או חייל במילוי תפקידם, כשידרשו זאת ממנו". ולפי ההגדרות שבסעיף 1 לחוק, “קצין משטרה בכיר" ו"ראש רשות מקומית" משמעם גם: "אדם שהוסמך על ידי אחד מהם בכתב לצורך חוק זה".
      (ב) ב-ת"פ [שלום, חדרה] 57956-04-13, מדינת ישראל נגד ד.ק., חוזרת השופטת טל תדמור-זמיר על הדעה שהביעה בפסק דין קודם (ת"פ 14037-03-09, מדינת ישראל נגד יצחק נסים), ואחרי שהיא סוקרת פסיקות נוספות בנושא היא אומרת: “נותרת אני איתנה בדעתי כי סמכות המשטרה לדרוש מאזרח להזדהות יכולה להיות מוקנית או מוענקת אך בחיקוק מפורש וסעיף 2 לחוק החזקת תעודת זהות אינו מעניק סמכות כזו" (סעיף 5.2.1 לפסק הדין). אבל:
      (ג) פסק דינה הנ"ל של השופטת תדמור-זמיר ניתן ב- 17 ביוני 2015. כחמישה חודשים אחר כך, ב- 29 בנובמבר 2015, נקט השופט אביב שרון עמדה נוגדת, גם הוא אחרי שסקר פסיקות קודמות, לרבות של בית המשפט העליון (ע"פ 617/80, למברטו נגד מדינת ישראל), וכך הבהיר: "הוספת דרישה שאינה כתובה בחוק, דהיינו דרישה לקיומו של חשד סביר לביצוע עבירה על ידי מאן דהוא כתנאי להפעלת הסמכות לדרוש הצגת תעודת זהות תרוקן את ההסדר הקיים בסעיף 2 לחוק נשיאת תעודת זהות והצגתה מכל תוכן ותביא לפגיעה ביכולתה של המשטרה לשמור על הסדר הציבורי ועל בטחון הציבור וכן תביא לפגיעה ביכולתה לחשוף עבירות ולהביא למניעת ביצוען. כל זאת, כאשר 'הפגיעה' בזכויותיו של הפרט היא פגיעה שאינה חמורה, במידה שאינה עולה על הנדרש ונעשית לתכלית ראויה" (ת"פ 8938-04-15, מדינת ישראל נגד אבו ואדי, סעיף 29).
      (ד) לעמדת השופט שרון מצטרף השופט יוסי טורס בפסק דין חדש יחסית, מ- 18 בינואר 2017, וכך הוא מסכם: “בהתאם לקביעת בית המשפט העליון, חוק החזקת תעודת זהות והצגתה, מהווה מקור סמכות לשוטר לדרוש מאזרח להציג בפניו תעודת זהות, אף ללא קיומו של חשד בדבר ביצוע עבירה כלשהי. עם זאת, את הסמכות יש להפעיל ברוח פסקת ההגבלה שבחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו” (ת"פ [שלום, קריות] 15211-02-16, מדינת ישראל נגד אימאן אבו זערור).
      2. יש חיקוקים ישנים (למשל, פקודת העיריות, חוק הדגל, הסמל והמנון המדינה, חוק שעות עבודה ומנוחה, ועוד), שהקנסות הרשומים בהם אינם מעודכנים, והם נקובים בלירות או בשקלים (ישנים). אז במקום לעדכן את כל אחד מהקנסות האלה בנפרד, הוסמך בית המשפט להטיל במקומם את הקנסות המעודכנים, המפורטים בסעיף 61 לחוק העונשין. בהתאם לכך, הקנס המרבי (נכון לעכשיו) על הפרת החובה להציג תעודת זהות אינו "5,000 שקלים" כאמור בסעיף 4 לחוק החזקת תעודת זהות והצגתה (ודוּק: לא נכתב שם: "שקלים חדשים"), אלא 14,400 שקלים חדשים, כאמור בסעיף 61(א)(1) לחוק העונשין (כמובן, איני מעלה בדעתי שבית משפט ישית קנס כזה בשל העבירה הנדונה, אך הוא מוסמך לכך).