חסינות עובד הציבור

  • שאלה
    אזרח | 18/06/2017 14:56

    היי, תבעתי נהג שנסע ברכב והיה הנהג בו. הוא עובד מדינה. הוא פגע ברכב שלי ושבר והרס את הרכב בנזק של 6000 שח. יש דוח שמאי. הם טוענים שהייתי צריך לתבוע את המדינה בכתב ההגנה. האם אני חייב לענות על זה? כמובן שהוא הנהג ואני תבעתי אותו והגישו כתב הגנה בשמו. תודה אשמח לדעת.

    • חסינות עובד הציבור
      עופר בן אברהם | 18/06/2017 18:42

      1. "לא תוגש תובענה נגד עובד ציבור על מעשה שעשה תוך כדי מילוי תפקידו השלטוני כעובד ציבור, המקים אחריות בנזיקין; הוראה זו לא תחול על מעשה כאמור שנעשה ביודעין מתוך כוונה לגרום נזק או בשוויון נפש לאפשרות גרימתו במעשה כאמור" (סעיף 7א(א) לפקודת הנזיקין).
      2. השאלה היא אפוא, במקרה שלך, אם אותה נסיעה של עובד המדינה, שבה רכבו פגע ברכבך, נעשתה תוך כדי מילוי תפקידו. אם כן, ובהנחה סבירה, שהוא לא התכוון לגרום לך נזק ולא היה אדיש לאפשרות שייגרם לך נזק, היית צריך לתבוע את המדינה, בהתאם לסעיף 7א(ב) לפקודה. אבל:
      3. "היה לתובע ספק ממי הוא זכאי לתבוע, רשאי הוא לצרף נתבעים אחדים כדי ששאלת החבות ומידת החבות של כל אחד מהם תוכרע בין כל בעלי הדין" (תקנה 22(ב) לתקנות סדר הדין האזרחי). כלומר: ייתכן שהיה עדיף, במקרה שלך, לתבוע גם את הנהג וגם את המדינה.
      4. הליך הגשת תביעה נגד עובד מדינה מוסבר בסעיף 7ב לפקודה ומפורט בתקנות הנזיקין (אחריות עובדי ציבור), אך הוא אינו מחייב בבית משפט לתביעות קטנות; אם שם תבעת, סביר להניח, שהשופט בהחלטתו ינחה אותך, או את מזכירות בית המשפט, לידע את פרקליטות המחוז, ואפשר שהמדינה, בסופו של דבר, תחליף את הנתבע.

      • תגובה
        אזרח | 19/06/2017 15:05

        תודה על המידע המקיף. אכן תבעתי בבית המשפט לתביעות קטנות. השאלה העולה היא אם השופט לא נתן הנחיה אחרת למרות שבהגנה הם טענו שהמדינה היא הגוף שהייתי אמור לתבוע. מה קורה אז?

        תודה

        • תביעה נגד עובד המדינה
          עופר בן אברהם | 19/06/2017 19:20

          טרם הדיון אינך אמור להגיב על הטענות שבכתב ההגנה (אם השופט לא הורה אחרת). וגם לא ברור לי משאלתך מי בדיוק הגיש את כתב ההגנה בשם הנתבע (כתבת: “הם טוענים שהייתי צריך לתבוע את המדינה...” מי "הם"?), מה בדיוק נטען בו לעניין הנדון (מה תפקידו של הנהג, מה הייתה מטרת הנסיעה וכדומה), ואם בכלל ידעת בעת הגשת התביעה שהיא מוגשת נגד עובד מדינה.
          עם זאת, כדי ללמוד את הנושא, אני מציע שתקרא את סעיפים 7 עד 7ו (בייחוד 7ב) ו- 13 לפקודת הנזיקין ושתעיין גם בתקנות הנזיקין (אחריות עובדי ציבור) (בייחוד תקנה 2 ו- 3). אמנם, כפי שכתבתי קודם, ההליך המפורט שם אינו מחייב בבית משפט לתביעות קטנות, אך תוכל להקיש ממנו מה רצוי (אם בכלל) לעשות.
          מעבר לכך, אני, כעיקרון, איני מייעץ, אלא אך מבהיר את המצב המשפטי, כפי שהוא למיטב הבנתי.

          • מענה
            אזרח | 20/06/2017 12:57

            קודם המון תודה ידידי עופר בן אברהם.
            שנית, הכוונה המונח הם- למדינה שהגישה כתב הגנה מתוקן, לאחר שהנתבע בעצמו הגיש כתב הגנה ראשון.
            בבקשה למחיקת כתב ההגנה השני- ביהמש הותיר את השני ומחק את הראשון.
            כרגע המצב הוא שלא הגבתי על כתב ההגנה השני, והמצב שנותר הוא שהמדינה עשויה אף היא להצטרף להליך. ידוע לי משמעות סדרי הדין בביהמש לתביעות קטנות, ועל כן נראה כי לא יחויב ביהמש לסדרי דין כלשהם אם בכלל.
            מודה לך מעומק ליבי.
            אזרח.

            • חסינות לעומת אחריות שילוחית בלבד
              עופר בן אברהם | 20/06/2017 15:46

               1. שים לב, שהחסינות מפני תביעה תחול רק על מעשה (לרבות מחדל), שעשה עובד הציבור תוך כדי מילוי תפקידו, אך לא כל תפקיד, אלא רק תפקיד שלטוני, קרי: תפקיד ציבורי על-פי דין (סעיף 7 לפקודה), כגון: שר, שוטר, פקח, מפקח, סוהר, חייל, קצין, תובע פלילי, פקיד במשרד ממשלתי או באחת הרשויות הציבוריות המנויות בתוספת לפקודה (בנק ישראל, המוסד לביטוח לאומי, שירות התעסוקה ועוד) אם תפקידו כרוך בשיקול דעת שלטוני, וכיוצא באלה.
              2. עובדי ציבור שאין להם תפקיד שלטוני, למשל מורים או רופאים, לא ייהנו מחסינות מפני תביעה, אך עדיין מעבידיהם, המדינה או הרשות הציבורית, עשויים לשאת באחריות שילוחית למעשיהם, כמפורט בסעיף 13 לפקודה. במקרה כזה אפשר יהיה לתבוע גם את העובד וגם את המעביד (סעיף 16 לפקודה).
              3. לגבי המקרה שלך: מי רשום כנתבע בכתב ההגנה השני? מי חתום עליו? האם אתה ביקשת למחוק אותו (כתבת: “בבקשה למחיקת כתב ההגנה השני - ביהמש הותיר את השני ומחק את הראשון")? האם המדינה הגישה הודעה לבית המשפט ובה טענה לקיומה של חסינות לעובד? האם ביקשה המדינה באותה הודעה, שתידחה התביעה נגד העובד? מה תפקיד העובד? מה הייתה מטרת נסיעתו?
              בבקשה, הבהר.

              • מענה
                אזרח | 24/06/2017 21:11

                שבוע טוב ידידי.
                לגבי שאלותיך. בכתב ההגנה השני, מנסחי כתב ההגנה השמיטו את העבוד הנתבע, ומי שצוין כנתבע עתה הוא משרד עורכי דין. לא ציינו שזה משרד אולם הכתובת שונתה למשרד עורכי דין. כמו כן, בגוף כתב ההגנה צוין זאת שמדובר במשרד עורכי דין.
                מי שחתום על כתב ההגנה הוא הנתבע- העובד עצמו.
                המדינה לא טענה טענת חסינות, כמו כן לא ביקשה דחיית התביעה. תפקיד העובד הוא רכז במשרד ממשלחתי במשרד החקלאות. מטרת הנסיעה הייתה במהלך העבודה כך לדברי הנתבעת. אני משער שאכן זו הייתה המטרה.
                אציין כי המדינה טוענת כי ראוי היה לתבוע את המדינה ולתת לה ייצוג של עו"ד מאחר והיה נכון לתבוע אותה ועל כן יש לתת יצוג על ידי עו"ד המוסמך מטעם היועמ"ש.

                • מענה נוסף.
                  אזרח | 24/06/2017 21:14

                  כמו כן, טענו שהנתבע הנכון הוא המדינה ולא העובד האנושי.
                  אדגיש, כי ביהמש לא נתן כל החלטה אחרת לעניין המדינה או ייצוג. אם כך, הכל נותר כפי שהיה מלכתחילה ולכן העובד -נתבע ואין עתה ייצוג משפטי על ידי עו"ד?
                  שבוע טוב.

                  • אם העובד טוען שהוא חסין מתביעה קישור
                    עופר בן אברהם | 25/06/2017 15:52

                    צריך לצרף את המדינה להליך, והשופט יצטרך להחליט מי יישאר כנתבע.
                    אשר לייצוג ראה הדיון המקושר מטה.

                    כאן

              • מענה חדש
                אזרח | 12/07/2017 12:17

                היי עופר,
                איך אני יודעת איפה ההגדרה בדיוק למקצועות שלהם יש חסינות אם הם עובדי מדינה. התביעה שלי נגד עובד משרד המים והאנרגיה ותפקידו מרכז בכיר. אשמח לדעת אם יש לו חסינות או לא או לפחות איפה הרשימה מופיעה לגבי המקצועות. תודה

                • תפקיד שלטוני שמחסן מתביעה
                  עופר בן אברהם | 12/07/2017 16:44

                  1. אין בחוק רשימה של בעלי תפקידים שלטוניים, החסינים מפני תביעה בשל מעשה שעשו תוך כדי תפקידם זה.
                  2. הגדרת תפקיד שלטוני מצויה בסעיף 7 לפקודת הנזיקין, והיא נתונה לפרשנות: “תפקיד ציבורי על פי דין כמשמעותו בסעיף 15(ד)(2) לחוק-יסוד: השפיטה".
                  3. על-פי הפסיקה, תפקיד שלטוני הוא כזה שניתן לעתור בשל אופן ביצועו לבית משפט מנהלי (כלומר לבג"ץ או לבית המשפט המחוזי בשבתו כבית משפט לעניינים מינהליים), הכרוך בהפעלת שיקול דעת שלטוני, ושברגיל אין לו מקבילה במגזר הפרטי (ראי, למשל, ת"א (מרכז) 13773-04-12, ממן נגד חברת החדשות הישראלית בע"מ, סעיף 2(יג) ו-(יד)).
                  4. דוגמאות לבעלי תפקידים שלטוניים הבאתי בתגובתי השלישית בשרשור זה לעיל, זו שכותרתה: “חסינות לעומת אחריות שילוחית בלבד", בסעיף 1.
                  5. איני יודע מה כולל תפקידו של "מרכז בכיר" (כדברייך) במשרד התשתיות הלאומיות, האנרגייה והמים, ועל כן איני יכול להעריך אם זה תפקיד שלטוני כמשמעו בפקודה (על פני הדברים נראה לי שלא).
                  6. במקרה של ספק, הנכון הוא לתבוע הן את עובד הציבור והן את המעביד (המדינה או הרשות הציבורית), ובכל מקרה של תביעה נגד עובד ציבור על התובע, לפי התקנות, לידע את פרקליט המחוז או את היועץ המשפטי של הרשות, לפי העניין (אולם, כמובהר לעיל, התקנות אינן מחייבות בבית המשפט לתביעות קטנות).

                  • עדכון תוצאות
                    אזרח | 21/07/2017 14:29

                    עופר בן אברהם היקר, אני שב ופונה אליך בשנית, וזאת על מנת לעדכן כי ניצחתי בתביעה דנא. בית המשפט סירב לייצוג בתביעה זו עי עורכי דין. מודה לך ועל הידע הרב המקצועי שלך. תודה.