רשלנות בטיפול רפואי בבית החולים בחגים- אחריות כונן

  • הכונן לא הגיע בחג - האם יש מקום לתביעה?
    גיא | 05/04/2017 17:10

    בת הזוג שלי עברה התקף של אבנים בכיס המרה ואושפזה בחג סוכות האחרון לניתוח דחוף. אחרי הניתוח, כשכבר נכנס החג, היא לא הצליחה להתאושש ולחץ הדם שלה ירד. בכל המחלקה נשאר רק רופא צעיר אחד והוא אמר שלמחרת (בצאת החג) יגיע הרופא הבכיר ויחליט. עבר כמעט יום שלם ורק כשמנהל המחלקה הגיע עשו צילום והכניסו אותה דחוף לניתוח שבו מצאו וסגרו קרע. שאלנו את הרופא למה הוא לא קרה לאף אחד והוא אמר שהכונן לא היה זמין. האם זה תקין?!

    • רשלנות בטיפול רפואי בבית החולים בחגים- אחריות כונן

      מי שעבר ניתוח או אשפוז במהלך שבת או חג עשוי לגלות שכל הרופאים הבכירים והמנוסים במחלקה  נמצאים בביתם, ואילו במחלקות נותרים מתמחים צעירים ולעיתים אפילו סטג'רים שטרם החלו התמחות.
      הניסיון מלמד כי מקרי רשלנות רפואית רבים מתרחשים בזמנים אלו. בלילות, בשבתות ובחגים נמצא במחלקה הרופא התורן. רופא נוסף, בכיר ממנו, ממלא את תפקיד הכונן.
      הרופא הכונן הוא האחראי על המחלקה. הרופא התורן חייב לעדכן אותו בכל אירוע חריג. הכונן עצמו מחוייב להתעדכן מיוזמתו במצב המטופלים, לערוך ביקור במחלקה פעם אחת לפחות ופעמים נוספות לבקשת התורן, ולהגיע לביה"ח כדי לבצע או להשגיח על ניתוחים בדיקות וטיפולים, שהרופא התורן אינו מסוגל או רשאי לבצע לבדו.
      מכאן שחובתו של הרופא במחלקה, במקרה שלכם, הייתה לעדכן את הרופא הכונן ולבקש את הגעתו של הכונן לבית החולים לצורך ניתוח חוקר דחוף. חובתו של הכונן היתה להיות זמין לשיחות ואף להתקשר מיוזמתו לבירור מצב המטופלים.
      המתנה עד למשמרת רגילה, במצב בו קיים צורך בבדיקות ובעקבותיהן בניתוח דחוף לזיהוי הסיבה להדרדרות במצבו של מנותח, מבלי לזמן את הכונן ומבלי שהכונן יתייצב במחלקה עם קבלת הזימון או במסגרת הביקור שהוא חייב ממילא לבצע  במהלך הכוננות – מהווה רשלנות רפואית.

      אורלי הרמן, עו"ד
      מנהלת פורום רשלנות רפואית

      הנדיב 31, זכרון יעקב
      טל': 04-6344221; מייל: hermanorly@gmail.com