האם אני זכאית לפיצויי פיטורין ?

  • האם המעסיק חייב להפריש פיצויי פיטורים לקרן הפנסיה?
    נעמה | 24/03/2017 13:47

    היי. אני עובדת במשרה חלקית כבר שנה וחצי, ומעוניינת להתפטר עקב שחיקה נפשית ( פשוט לא טוב לי שם. השכר נמוך מאוד יחסית לשוק, הבטיחו לי העלאה ולא קיימו, ומאוד בא לי חודש-חודשיים להיות בבית) במהלך עבודתי , רק אחרי 8 חודשים שמתי לב כי לא מפרישים לי לפנסיה בכלל. הם טענו שמדובר באשמה שלי שלא דיווחתי לאן להפריש, והחלו להפריש לי, גם עבור התקופה שלא הופרש. אני לא רואה סעיף של הפרשה לפיצויי פיטורים בתלוש, וגם לפי הסכום שמפורש (6.5 אחוז) ברור שאין הפרשה כזו.
     השאלה שלי היא, לא ממש הבנתי אם סעיף 14 הוא חובה עבור המעביד, או לא? אם אני מתפטרת, האם הוא חייב לשלם לי את זה או לא?

    • האם אני זכאית לפיצויי פיטורין ?
      עו"ד ענבל תמם | 24/03/2017 16:37

      שלום רב,

      על פי החוק, עובד זכאי לפיצויי פיטורין אם פוטר או התפטר בנסיבות מסויימות.   במקרה בו פוטר העובד, יהא זכאי האחרון לפיצויים אם עבד שנה אחת לפחות טרם פיטוריו.

      במקרה בו התפטר העובד, יהא זכאי לפיצויים בנסיבות מסוימות, למשל, מחמת הרעה מוחשית בתנאי העבודה, או אם התגייס העובד למשטרת ישראל, או העתיק את מקום מגוריו לרגל נישואיו ממקום אחד למקום אחר בו גר בן זוגו ועוד.   שיעור הפיצויים יעמוד על שכר חודשי כפול מספר שנות העסקתו אצל אותו מעסיק.

      החל משנת 2008, נכנס לתוקף צו הרחבה המחייב את המעסיק להפריש כספים לביטוח פנסיוני לעובד. חלק מהכספים המופרשים באים במקום חלק מפיצויי הפיטורים. במקרה כזה, ישלם המעסיק רק את החלק היחסי מהפיצויים שאותו לא הפריש לביטוח הפנסיוני.

      במידה והמעסיק הפריש את מלוא הפיצויים, כלומר, 8.33% מהשכר החודשי, לביטוח הפנסיוני או לקופת גמל אחרת, בהסכמת העובד ובהתאם לתנאי סעיף 14 לחוק, לאורך כל התקופה, הרי שבעת הפיטורים יהא פטור המעסיק מתשלום פיצויים לעובד והעובד יהא זכאי למשוך את הכסף שצבור בקופה.

      לשאלתך, סעיף 14 נחתם בהסכמת הצדדים, ומשכך, אינו חובה. במידה ואת מתפטרת ואינך זכאית לפיצויי פיטורין בשל אחת הסיבות שמניתי לעיל, תהיי זכאית רק לכסף שהופרש משכרך ונמצא כעת בקופת הפיצויים.

      בהצלחה

      בברכה,

      ענבל תמם, עו"ד
      מנהלת פורום דיני חוזים

      המשוט 6, יבנה
      טל': 050-2551800; מייל: inbalta2@gmail.com