הפורום סגור למשתמשים רשומים בלבד להרשמה לחץ כאן

האם אחרי מותנו הנחלה תעבור אוטומטית לשני ילדינו?

  • זכויות דור 3 בנחלה
    זהבה | 22/03/2017 10:01

    מהם הזכויות של הנכד בנחלה?
    האם אחרי מותנו הנחלה תעבור אוטומטית לילדינו ?
    האם ניתן לקבוע שהנחלה תישאר על שמינו גם אחרי מותנו. ברצוננו להבטיח את זכויות של בנינו הקטן שיוכל לגור בנחלה ללא חשש על אף שאנו רוצים שהיורשים שלנו יהיו 2 ילדינו

    תודה זהבה

    • האם אחרי מותנו הנחלה תעבור אוטומטית לשני ילדינו?
      עו"ד יעל פרי | 22/03/2017 10:17

      זהבה שלום,
      זכויות ברי הרשות בנחלה הינם של בעל הנחלה.
      לילדייך ו/או לנכדייך אין זכויות אם הם לא מוענקות על ידי בעל הנחלה קרי על ידייך.
      במקרה של פטירה של בעל הזכויות יועברו הזכויות ליורשי בעל הנחלה בהתאם להסכם המשבצת החל על הנחלה . באופן עקרוני, ישנם 2 סוגים של הסכמים החלים על נחלות הידועים כהסכם משבצת:
      1. הסכם משולש (הסכם בין האגודה השיתופית, רשות מקרקעי ישראל והסוכנות היהודית)
      2. הסכם דו צדדי (הסכם בין האגודה השיתופית ורשות מקרקעי ישראל) חברי האגודה, בעלי הזכויות בנחלה,  אינם צד להסכם המשבצת.
      כאמור, הסכם המשבצת קובע את אופן העברת הזכויות בחיים ולאחר פטירה.
      על פי 2 ההסכמים בעת פטירת אחד מבני הזוג תועברנה מלוא הזכויות בנחלה לבן הזוג שנותר בחיים (גם אם הותיר בן הזוג שהלך לעולמו צוואה שקובעת אחרת)
      סדר ההורשה לאחר פטירת 2 בני הזוג שונה בין ההסכם המשולש להסכם הדו - צדדי כפי שיובהר להלן:
      בנחלה עליה חל ההסכם המשולש: הזכויות תועברנה לבן הממשיך (אם מונה בן ממשיך) אם לא מונה בן ממשיך, יועברו הזכויות על פי סעיף 114 לחוק הירושה אשר קובע כדלקמן:
       (א) משק חקלאי שהוא יחידה שחלוקתה היתה פוגעת בכושר קיומה כמשק חקלאי העשוי לפרנס משפחה חקלאית - יימסר ליורש המוכן ומסוגל לקיימו, והוא יפצה את היורשים האחרים במידה ששווי המשק עולה על המגיע לו מן העזבון .
       (ב) באין הסכמה בין היורשים בשאלה מי מהם מוכן ומסוגל לקיים את המשק החקלאי, מה הם הנכסים המהווים את המשק החקלאי, מהו שווי המשק לצורך החישוב בין היורשים ובדבר צורת הפיצוי ליורשים האחרים, זמני סילוקו והבטחתו - יחליט בית המשפט לפני הנסיבות.
       (ג) היו שני יורשים או יותר, ובהם בן-זוגו של המוריש, מוכנים ומסוגלים לקיים את המשק החקלאי - בן זוגו של המוריש עדיף על יורשים אחרים.
       (ד) היה יורש עובד במשק החקלאי בחיי המוריש או שהשקיע בו מהונו ולא קיבל תמורה כפי שאדם אחר היה מקבלה, יובא זאת בחשבון בקביעת הפיצוי האמור.

      במידה ובעל הנחלה הותיר צוואה הרי שהזכויות תועברנה על פי הצוואה ובלבד שהיורש על פי הצוואה עונה על ההגדרה בחוק של בן ממשיך קרי ילד /ילד מאומץ או נכד .

      במקרה ומדובר בהסכם דו צדדי תועברנה הזכויות בנחלה לבן ממשיך (אם מונה בן ממשיך בזמן בו חל על הנחלה הסכם משולש )
      אם אין בן ממשיך - תועברנה הזכויות על פי הוראות הצוואה ואם המנוח לא הותיר צוואה יועברו הזכויות בנחלה- על פי סעיף 114 לחוק הירושה.

      לא ניתן להשאיר את הזכויות בנחלה רשומות על שם ההורים לאחר פטירתם שכן הזכויות צריכות להירשם על שם היורשים. (מבחינה פרקטית גם לא ניתן לבצע פעילות במשק ללא חתימה של בעל הזכות)

      ככל וברצונכם להעניק זכויות כאלו או אחרות לאחד מילדיכם עליכם לעשות זאת באמצעות צוואה.
      על הצוואה לקבוע מנגנונים שיציגו את האופן בו אתם רוצים להעביר את הזכויות לילדיכם לרבות ההגבלות שאתם מבקשים להוסיף לעניין העברת הזכויות בנחלה.

      בברכה,

      יעל פרי, עו"ד
      מנהלת פורום אגודות שיתופיות

      מרכז עזריאלי 1(מגדל עגול), ת"א
      טל': 03-7444745; מייל: yael@py-law.co.il

      • תודה רבה על תשובתך המפורטת!  לת
        כוחי | 23/03/2017 14:04