אין תשובה טובה וחד משמעית לשאלות האלה...

  • רכוש של בני זוג לא נשואים
    הילה כהן | 13/01/2017 13:38

    שלום!
    בן זוגי ואני גרים יחד במשך שנה וחצי. אנחנו מעוניינים להקים משפחה ולרכוש דירה מבלי להתחתן ומבלי להצהיר על עצמנו כידועים בציבור.
    1. במידה וניפרד בהמשך, יהיו לי זכויות כמו של אם חד הורית?
    2. איך תבוצע חלוקת רכוש? חצי חצי על רכוש שנצבר יחד (כמו זוג שהיה נשוי), או בהתאם להסכם ממון כלשהו במידה וקיים? ואם זה חצי חצי, ממתי יחושב העניין? (הרי אין מועד מדוייק כמו תאריך נישואין שאפשר להחליט שרכוש שנצבר מאותו יום יחולק שווה ושווה).
    3. האם כדאי לרשום דירה עתידית שנקנה על שם שנינו (כדי ששנינו נהיה מוגנים במידה וניפרד), או לרשום רק על אחד מאיתנו (כדי להפחית מיסים שצריך לשלם עליה)?

    ובכלל-
    אילו סעיפים כדאי לכתוב בהסכם בינינו כדי להגן עלי הכי טוב שאפשר במידה וחלילה ניפרד בעתיד?

    תודה,
    הילה

    • אין תשובה טובה וחד משמעית לשאלות האלה...
      אנונימי | 23/01/2017 09:03

      1. במידה ותפרדו יהיו לך זכויות של גרושה. כי האבא מקיים איתך תא משפחתי.
      2. בכל מקרה עפ"י ההסכם ממון במידה וקיים. בכל פירוק שיתוף קיימות מחלוקות על מועד הקרע- כי יש לכך משמעות כלכלית. במקרה שלך יהיו גם מחלוקות על מועד תחילת השיתוף.
      3. האם כדאי מבחינת מיסוי זו לא שאלה לפורום הזה. אנסה לענות: אם אתם לא משקיעי נדל"ן וסה"כ רוצים לקנות דירה בשביל לגור בה- ברור שהכוונה שלכם היא לשתף ולהשתתף. אין סיבה שלא תרשמו אותה על שם שניכם ולו רק כדי להצהיר כנות, שיתוף ומחויבות של שניכם.
      עם זאת, אם אחד מכם עוסק בהשקעות נדלן ומבין את השלכות המיסוי של יחיד לעומת השלכות המיסוי של זוג- אז תשובתי מבוטלת.

      הסכם ממון, אם חלילה נפרד בעתיד:
      בעיני, חלק ממה שמחזיק בני זוג ברגעים הקשים שלהם היא חוסר הוודאות בעניין הגירושין- במידה ויהיו.
      סכום הכתובה בדת היהודית בה הגבר "קונה" את אישתו בכסף רב, ומכילה התחייבויות הדדיות מאפשרת לכל אחד מבני הזוג להרגיש מחויבות לא רק כלפי הצד השני, אלא גם כלפי הכתובה- שכן יש ממון רב בצידה. היא מכילה מסגרת נורמטיבית שלא רלוונטית לימנו ועל כן נתונה למגוון רחב של פרשנויות ותורמת לחוסר הוודאות.
      בהרבה תרבויות יש מקבילות לכתובה היהודית.

      אם היא לא שוויונית, ניתן להחליפה במשהו אחר ללא וודאות אמיתית- כפי שנהוג אצל החרדים למשל. בהם הורי האישה נותנים מתנה הרבה יותר גדולה לבני הזוג כדי לפצות על חוסר השוויון בכתובה.

      בשורה התחתונה, אם אתם יודעים להסכים היום על דברים- אז תסכימו, ותימנעו מעורכי דין כדי להיות שווים והוגנים בידע ובאמצעים שלכם.

      הבעיות במשפחות שלנו, הם הפרנסה שלהם. במעשה ובמחדל הם חייבים לייצר לעצמם פרנסה עתידית ולשלם משכנתא בדיוק כמונו.
      כל שקל שתחסכו עליהם, יכול לשמש אתכם לטיסה לקמבודיה או לחרמון.

      לצערי אצלנו, הלכו כבר 200 אלף על אגרות ועו"דים לענייני משפחה והסוף עוד לא נראה באופק.

    • הגם יתכן שבני זוג שחיים יחד, לא יהיו ידועים בציבור
      עו"ד מיקי חשמונאי | 23/01/2017 17:22

      הילה שלום,

      מעמד של ידועים בציבור, אינו בהכרח מעמד שנוצר כתוצאה מהסכמה, אלא מדובר במצב עובדתי.

      אם אתם חיים יחד, מקיימים משק בית משותף ומגדלים ילדים, אתם עומדים בקריטריונים של הגדרת ידועים בציבור, וממילא - הציבור יודע שאתם בני זוג.

      החלטתם לא להצהיר על עצמכם ככאלה, אינה מעלימה את הסיטואציה האמיתית, ולכן במקרה של פירוד, סביר מאוד להניח שבקשה של מי מכם מביהמ"ש, להכריז עליכם כידועים בציבור, תתקבל, גם אם השני יתנגד לכך.

      לכן, נראה לי שהדרך הנכונה עבורכם, היא להסדיר היום, את כל הסכמותיכם, במסגרת הסכם ממון, אשר יעגן את הסכמותיכם הממוניות והאחרות, וימנע בעתיד, את הצורך בפניה לערכאות.

      אני ממליצה לערוך את ההסכם באמצעות עו"ד המתמחה בתחום דיני משפחה (ואז יתכן שלא תמצאו עצמכם במצב בו תשלמו בעתיד עשרות או מאות אלפי ש"ח, על מלחמה משפטית, כפי שמתאר המשיב האנונוימי שענה לך, את מצבו).

      זאת ועוד. צריך להביט על העתיד, גם בהיבט של מצב בו חס וחלילה מישהו מכם הולך לעולמו (ולאו דווקא פרידה), ואז דווקא מעמד של ידועים בציבור, מקנה זכויות, כגון - הזכות לקבלת קיצבת שארים, מביטוח לאומי ומקרנות הפנסיה ועוד), ואילו אי הצהרה על כך, תאלץ את הנותר בחיים, לפנות לערכאות, כדי לקבל הכרזה על מעמד זה.

      בברכה,

      מיקי חשמונאי, עו"ד ומגשרת
      מנהלת פורום דיני משפחה

      "בית טופז" קומה 5
      רח' נחום חת 5, חיפה
      טל': 04-8517771/9; מייל: law@m-law.co.il