השמצה טלפונית האם לשון הרע

  • שאלה נחמדה
    רן | 09/06/2016 21:49

    אם דיברתי עם מוקד פניות ציבור באגד ואמרתי להם שהנהגים מהמגזר האתיופי סתומים זה עילה לתביעה או שבטלפון במוקדים זכות האזרח להביע דעתו .. ?

    • השמצה טלפונית האם לשון הרע
      עו"ד בן קרפל | 16/06/2016 15:44

      רן שלום רב,

      המקרה שתיארת לא עולה כדי עוולת לשון הרע מכיוון ודיברת על קהילה שלמה ולא על אדם ספציפי ( במידה והיית אומר שנהג X הוא "סתום" בגלל מוצאו, בהחלט הייתה קמה לאותו נהג עילה כנגדך על פי חוק איסור לשון הרע ).

      קהילה שלמה לא יכולה לתבוע אותך תביעה אזרחית על פי חוק איסור לשון הרע , אלא רק להגיש כנגדך קובלנה פלילית וזה באישור היועץ המשפטי לממשלה.

      כמות הפעמים שהדבר קרה מאז חוקק החוק הוא אפסי והמקרה שלך ככל הנראה לא יהיה החריג שבו היוע"מ יאשר הגשת קובלנה פלילית כנגד אדם פרטי בשם קהילה שלמה.

      באותה נשימה איני חושב שמה שאמרת הינו הבעת דעה והייתי ממליץ לך להיזהר בדבריך להבא.

      מקווה שהייתי לעזר,

      בברכה,

      בן קרפל, עו"ד
      מנהל פורום לשון הרע

      האשל 2, פארק העסקים קיסריה
      טלפון: 072-2221780; מייל: benkarpel@gmail.com

      • המשך תגובה
        רן | 16/06/2016 15:52

        אני יכול לומר לך שאותו נהג x הגדרתי אותו כסתום מבחינה יכולות נהיגה וחשיבה בשטח ולא בגלל מוצאו או צבע עור גם הדבר לא נאמר לנהג ישירות אלה בתלונת מוקד בפניות הציבור כך שעדיין הייתי זהיר ומחושב ... דבר שני דברים כאלה קורים גם בכל מקום שאני רואה ועוד אנשים אומרים אחד לשני דברים גרועים יותר מאשר סתום שזה לא בדיוק סוג של קללה או משהו המשך יום טוב .

        • תלונה על נהג
          רן | 16/06/2016 15:56

          כמובן שלא קרה שום דבר מהמקרה אבל בשביל הספורט תמיד טוב לדעת דברים :).

    • לשון הרע על ציבור
      עופר בן אברהם | 16/06/2016 17:04

      "לשון הרע על חבר בני אדם או על ציבור כלשהו שאינם תאגיד, דינה כדין לשון הרע על תאגיד, אלא שאין בה עילה לתובענה אזרחית או לקובלנה. ולא יוגש כתב אישום בשל עבירה לפי סעיף זה אלא על ידי היועץ המשפטי לממשלה או בהסכמתו" (סעיף 4 לחוק איסור לשון הרע).
      כלומר: בשל לשון הרע על ציבור אין אפשרות להגיש לא תביעה אזרחית ואף לא קובלנה פלילית*, אבל אפשר להגיש בגינה (אם היא חמורה ופורסמה בכוונה לפגוע לשני אנשים לפחות זולת הנפגע) כתב אישום רגיל, בהסכמת היועץ המשפטי לממשלה.
      עם זאת שים לב: אם הלשון הרע נאמרת על ציבור קטן, ואפשר ליחס אותה, לפי ההקשר, לאנשים מסוימים, כן תהיה להם עילה לתביעה או לקובלנה.

      __________
      * קובלנה פלילית היא כתב אישום מיוחד, שרשאי אדם מן השורה להגיש ישירות לבית המשפט בגין עבירות מסוימות; זאת בניגוד לכתב אישום רגיל, שמגישה המדינה באמצעות הפרקליטות או יחידת התביעות המשטרתית.

      • המשך תגובה
        רן | 16/06/2016 17:25

        זאת אומרת במקרה שציינתי עם הנהג זה ציבור קטן או ציבור כללי ?

        • תלוי במספר הנהגים ממוצא אתיופי
          עופר בן אברהם | 16/06/2016 17:53

          שיש באגד בכלל, ובקו המדובר, או באזור המדובר, בפרט (בהנחה שציינת אותו באותה שיחה).

          • נהגים
            רן | 16/06/2016 18:03

            אם אדם אומר על נהג סתום ממגזר מסוים זה עדיין לא עילה כמו שנאמר כאן רק אם זה משהו ישיר לאדם או בפרסום רדיו טלויזיה בטלפון זה הרבה פחות משמעותי ועוד במוקדים אנשים אומרים דברים גרועים בהרבה כל יום כך שאם זה היה נכון בתי המשפט היו מלאים בניירות על שטויות מסוגים כאלו לכן לא כל אמרה עוברת ביועץ המשפטי לממשלה כמו שנאמר כאן בפורום רק במקרים ממש קיצוניים על אישיות חשובים כמו שאנו רואים בתקשורת .