פרסום על רשלנות לכאורה של וטרינר

  • שאלה דחופה לגבי הוצאת דיבה
    דן מהצפון | 05/09/2015 22:38

    שלום

    הכלב שלי לצערי מת בגלל רשלנות של וטרינר. הוא נתן לו כדור נגד כאבים בגלל פציעה ברגל ושחרר אותנו הבייתה. למחרת הכלב הרגיש רע מאד ושחזרנו אליו הוא שלח אותנו דחוף לבית חולים וטרינרי ואמר שלכלב יש כנראה אלרגיה לכדור. הכלב אושפז בחירות למשך 3 ימים ולבסוף מת מכשל כבד. הוטרינרים אמרו שהכלב קיבל כמות גבוה מדי למשקל גופו ולא מדובר בתגובה אלרגית אלה שילוש בל טעות אנוש ורגישות ייתר של הכלב.

    שתי שאלות:

    פרסמתי את המקרה בפייסבוק בקבוצות של בעלי כלבים תוך ציון שם המרפאה והוטרינר.

    בתוך 48 שעות קיבלתי איומים והמסכירה של הוטרינר למחוק מיד של שמו של הוטרינר או שהם מגישים נגדי תביעה על הוצאת דיבה.

    האם יש כאן באמת הוצאת דיבה כי בסה"כ אני מספר מקרה שהוא עובדה שקרתה?

    שאלה שנייה: האם יש לי קייס לתבוע את הוטרינר על רשלנות? בבית החוליםצ הוטרינרי סרבו לתת הצהרה שמדובר בטעות של הוטרינר וכתבו נוסח כללי שמשתמע לשתי פנים...

    תודה

    • פרסום על רשלנות לכאורה של וטרינר
      עופר בן אברהם | 06/09/2015 11:17

      1. לשון הרע היא (בתמצית) דבר שפרסומו עלול להשפיל אדם, לעשותו מטרה לשנאה או ללעג, לפגוע במשלח ידו וכדומה (סעיף 1 לחוק איסור לשון הרע). על כן פרסום המקרה שלך הוא אכן פרסום לשון הרע (או הוצאת דיבה, אין הבדל משמעות בין הביטויים). אבל:
      2. למפרסם לשון הרע עשויה לעמוד הגנה מההגנות שבחוק (ואז תידחה התביעה נגדו אם תוגש), למשל: שהפרסום אמת ויש בו עניין ציבורי (סעיף 14 לחוק), שהפרסום נעשה בתום לב כדי להגן על עניין אישי כשר של המפרסם או של מי שהפרסום מופנה אליו (סעיף 15(3) לחוק) ועוד.
      3. על-פי התרשמותי משאלתך, זכותך לפרסם את עובדות המקרה ואף את דעתך על אותו וטרינר (בתנאי שאינה חורגת מהסביר ביחס לאותן עובדות), בציון שמו ופרטיו, והאיום בתביעה הוא איום סרק, אלא אם כן תיאורך כאן אינו מדויק או חסר (ראה סעיף 16 לחוק).
      4. להערכתי, שוב: בהסתמך על גירסתך בלבד, יש לך גם עילה לתבוע את הווטרינר על רשלנותו, אבל תיזקק לחוות דעת משכנעת של מומחה לצורך זה.

      בהצלחה.

    • האם מותר לפרסם עניין רשלנותו של ווטרינר
      עו"ד בן קרפל | 06/09/2015 13:27

      דן שלום רב,

      ראשית קשה לתת תשובה חד משמעית לשאלתך האם הדברים שפירסמת הנם דיבתיים או לא מכיוון ולא צירפת את הפרסום שלך מרשת הפייסבוק.

      שנית בהחלט ניתן לתבוע אותך ואתה תצטרך להוכיח שעומדות לך אחת מן ההגנות המנויות בחוק איסור לשון הרע, יש הגנות רלוונטיות לעניינך שניתן לגזור גם מהגנות תום הלב וגם מהגנת אמת בפרסום.

      שנית מקרים כאלה ניתן לפטור בדרכים אחרות ובצינורות יותר מקובלים מאשר פרסום הדברים במרשתת אשר מייצרים לך חשיפה מיותרת לטעמי אל מול אותו ווטרינר אשר אתה מפרסם את שמו .

      לעניין הווטרינר
      ישנה וועדת רשלנות רפואית בתחום הווטרינרי וניתן לפנות בתלונה אליה ובמידה ואלו ימצאו כי מדובר ברשלנות תוכל להמשיך לתביעה אזרחית .

      מסיפורך אני מבין שככל הניראה כלבך קיבל משכך כאבים מקבוצת ה - NSAID ( רימדיל, פרוויקוס וכו') חלק מתופעות הלוואי של הכדורים הללו במידה ואלו ניתנים במינון לא נכון ו/או אם החייה מפתחת להם רגישות יתר זה באמת פגיעה בכבד.

      יהיה מאוד קשה להוכיח שהפגיעה בכבד נגרמה בשל כדור 1 שניתן לבעל החיים שלך, הדבר נכון עוד יותר במידה ולא שלחת את בעל החיים לנתיחה מורחבת לאחר שנפטר.

      לסיום אומר שתביעות רשלנות בתחום הווטרינרי שונות מתביעות רשלנות בתחום הרפואי ההומני, מהסיבה הפשוטה שבעל חיים לפי החוק הישראלי הוא מיטלטלין, דבר שמסבך מעט את הפרוצדורה המשפטית.

      מאחל לך בהצלחה,
      בן קרפל, עו"ד
      מנהל פורום לשון הרע