העתקת תמונות על ידי תלמיד

  • העתקת תמונות מפייסבוק לווטסאפ - לשון הרע
    גיא כספי | 24/06/2015 10:02

    אני מחנך בכיתה ו'. אני פרסמתי תמונות בפייסבוק (שאני צילמתי) בהגדרה "ציבורי" (כולם יכולים לראות). תלמיד בכיתתי העתיק את התמונות לקבוצת הווטסאפ הכיתתית, בה אני לא משתתף, ובנוסף העתיק תמונות (גם הן בהגדרה "ציבורי") של מורות אחרות. אף תמונה לא הייתה חושפנית או "ברשות היחיד", וכולן הועתקו, לא צולמו. התלמידים צחקו על התמונות. למחרת, שוחחתי עם התלמיד הנ"ל והשעיתי אותו ליום אחד. לשאלתי: האם הפרסום שאותו תלמיד עשה היה לשון הרע/עבירה אחרת? גיא

    • העתקת תמונות על ידי תלמיד
      עו"ד בן קרפל | 24/06/2015 11:12

      גיא שלום רב,

      ראשית מדובר בקטין דבר אשר יוצר בעייתיות לתבוע באופן ישיר.

      בכדי להתייחס גם אם תאורטית לשאלתך אבקש אותך לענות על כמה שאלות:
      1. כיצד אתה יודע שהתמונות הועתקו ?
      2. האם לפרסום התמונות נלווה מלל כלשהו, האם יש לך תיעוד של זה?
      3. אמרת שלא מדובר בתמונות חושפניות איזה על איזה תמונות מדובר?

      בברכה,
      בן קרפל, עו"ד
      מנהל פורום לשון הרע

    • תשובה
      גיא כספי | 24/06/2015 14:41

      אני יודע ש התמונות הועתקו משום שראיתי זאת לאחר שחיפשתי בקבוצת הווידאו אותן (במהלך הבירור).
      לפרסום התמונות נלווה מלל כגון סמיילי צוחקים, "איזה צנוע"  (לא במובן חשוף).
      יש לי הוכחות (התמונות מופיעות בקבוצה)

      • תשובה
        גיא כספי | 24/06/2015 14:43

        מדובר בתמונות שלי באירועים כלשהם ובקולאז מילים שהכנתי ופרסמתי

    • תלמיד שהעתיק תמונות שפרסם מורה
      עופר בן אברהם | 27/06/2015 13:12

      1. העתקת התמונה, במקרה הנדון, אינה מגיעה כדי עבירה פלילית, אלא, לכל היותר, כדי עוולה (עילה לתביעה אזרחית), אך גם זה בספק נוכח תנאי מתנאי השימוש בפייסבוק, שניתן לפרשו כאילו הוא מתיר את המעשה: "כשאתה מפרסם תוכן או מידע באמצעות ההגדרה 'ציבורי', פירוש הדבר שאתה מאשר לכולם, לרבות אנשים מחוץ לפייסבוק, לגשת למידע זה, להשתמש בו ולשייך אותו אליך (כלומר לשמך ולתמונת הפרופיל שלך)" (סעיף 2(4) להצהרת הזכויות ותחומי האחריות של פייסבוק; וראה גם סעיף 11, 15, 19, 47, 61 ו- 62 לחוק זכות יוצרים).
      2. צריך לדעת מה בדיוק כתב התלמיד בצירוף לתמונות המועתקות כדי להביע דעה אם יש בדברים עילה לתביעה או לקובלנה פלילית לפי חוק איסור לשון הרע. על פני הדברים, לדעתי, מדובר בביקורת בתום לב, שאינה עילה לתביעה (ראה סעיף 15(6) לחוק איסור לשון הרע).
      3. עקרונית, אם מלאו לתלמיד שתים-עשרה שנים, אתה רשאי להגיש תביעה נגדו בהתאם לסעיף 9(א) לפקודת הנזיקין (ויש הנחיות מיוחדות לגבי תביעה נגד קטין בתקנה 9(4) ו- 520א לתקנות סדר הדין האזרחי), אך כאמור, ספק אם יש לך עילת תביעה נגדו.
      4. איני בטוח, שמורה רשאי להעניש תלמיד על פעילות מחוץ לבית הספר, החורגת ממסגרת הלימודים (בניגוד לטיול שנתי, למשל), אך גם אם כן, אני מוצא טעם לפגם בכך, שהמורה, הנפגע מאותה פעילות, הוא גם השופט.

      • נ"ב
        עופר בן אברהם | 27/06/2015 13:23

        קובלנה פלילית היא כתב אישום מיוחד, שרשאי אדם מן השורה להגיש לבית המשפט (בניגוד לכתב אישום רגיל, שמגישה המדינה באמצעות המשטרה או הפרקליטות), אך לא ניתן להגיש קובלנה פלילית נגד קטין, שבעת ביצוע העבירה טרם מלאו ארבע-עשרה שנים (סעיף 15 לחוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול)).

        • תוספת קטנה
          עופר בן אברהם | 27/06/2015 13:26

          אחרי המלים: "שרשאי אדם מן השורה להגיש לבית המשפט", צריך להוסיף: "בגין עבירות מסוימות" (לא כל עבירה היא עילה לקובלנה).