תביעת דיבה נגד קטין

  • האם ניתן להגיש תביעה נגד קטין?
    יוסי | 20/10/2014 18:55

    שלום רב.

    הגשתי תביעה על לשון הרע נגד  אב ובן. הבן היה קטין בזמן המקרה. ליתר דיוק 17 ועשרה חודשים.

    רציתי לדעת האם יש הגנה מסוימת לקטין כנגד תביעת הוצאת דיבה?

    תודה מראש לעונים

    • תביעת דיבה נגד קטין
      עופר בן אברהם | 21/10/2014 16:53

      1. אפשר להגיש תביעה נגד קטין, אם מלאו לו שתים-עשרה שנים בעת ביצוע העוולה (ראה סעיף 9 לפקודת הנזיקין).
      ובהתאם לתקנה 9(4) לתקנות סדר הדין האזרחי (כפי שתוקנה לפני כשנתיים בתיקון מס' 5), היית צריך לציין בכתב התביעה את העובדה, שאותו נתבע הוא קטין. ועל-פי תקנה 520א (שהוספה לתקנות לפני כשנתיים באותו תיקון), אם כתב התביעה (או כל כתב בי-דין אחר) כולל מידע על מצבו הבריאותי, הגופני או הנפשי של הקטין, או שיש חשש שפרסום המידע אסור לפי דין (למשל, דבר שיש בו כדי לייחס לקטין עבירה או שחיתות מידות, שפרסומו אסור לפי סעיף 24(א)(1)(ד) לחוק הנוער (טיפול והשגחה)), היית צריך להגיש הודעה על כך לבית המשפט.
      2. אין הגנה מיוחדת לקטין בחוק איסור לשון הרע.
      3. מאחר שפרסום לשון הרע בכוונה לפגוע (לשני אנשים או יותר מלבד הנפגע) הוא גם עבירה פלילית (סעיף 6 לחוק איסור לשון הרע), וזו נמנית עם העבירות, שהנפגע רשאי להגיש בגינן גם קובלנה פלילית (סעיף 8 לחוק), אוסיף, שאפשר להגיש קובלנה פלילית נגד קטין אם מלאו לו ארבע-עשרה שנים בעת ביצוע העבירה, אך אם חלפה שנה ממועד הביצוע, נחוצה הסכמת היועץ המשפטי לממשלה כדי להעמיד את הקטין לדין (סעיף 14 ו- 15 לחוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול)).