תמ"א 38 - דירת מרתף

  • הקמת חניות על שביל ומדרגות המובילות לכניסה לדירת מרתף
    יורי | 13/10/2013 11:23

    האם דירת המרתף יכולה לדרוש את הגעת המעלית המתוכננת לקומת המרתף?
    האם ניתן לקבל אישור להצמדת מדרגות חדשות וגישה תואמת לזו שהופקעה לטובת הקמת החניות, במקום אחר שצמוד לדירת המרתף ושבהכרח יחרוג מגבולות הבניין הקיים?

    • תמ"א 38 - דירת מרתף
      עו"ד אילן הלוי | 15/10/2013 12:17

      יורי שלום!

      כל מה שאתה אומר הוא ענין מסחרי שניתן לדרוש. לגבי המעלית אני בספק אם ניתן . לגבי גישה נפרדת - אם כך היה מצב קודם אז לגיטמי לדרוש זאת גם עכשיו.
      אגב- אני לא יודע היכן הבנין נמצא אבל בדרך כלל דירות מרתף הן כאלו שנבנו שלא מכוח היתר הבניה המקורי (יתכן ובמקור היה יעוד אחר לשטח). לתשומת ליבך.

      אילן הלוי, עו"ד
      מנהל פורום תמ"א 38

      • מהן הדרכים המקובלות לקביעת פיצוי בשל ירידת ערך שנגרם מחיזוק מבנה
        יורי | 16/10/2013 08:54

        היזם טוען שללא שתי חניות שיקים כמכפיל על שביל הגישה לדירתי אין לו כדאיות לפרויקט. מבחינתי מכפיל חניה יוקם בגינה ובחצר שבה הגישה היחידה לדירה, יהיה רעש, זיהום ומניעת אור לדירה ממזרח (הדירה פונה לצפון ולמזרח). כיצד קובעים את ירידת הערך הצפויה מכל זה? האם יש קריטריונים ברורים לכך? מה פשר לדרוש כפיצוי מעבר לאיזון התמורה ביחס לשאר הדיירים?

        • תמ"א 38 - ירידת ערך
          עו"ד אילן הלוי | 16/10/2013 09:25

          זה ענין ששמאי יוכל לעזור בזה ולקבוע מהי ירידת הערך. מעבר לחוות דעת שמאי זה גם ענין מסחרי בינך ובין היזם.

          לגבי משפט אחרון -אני מניח שהכוונה היא כי אתה תקבל מעבר לכולם בגלל הפגיעה הנוספת בך.

          אילן הלוי, עו"ד
          מנהל פורום תמ"א 38

          • שאלת המשך - ירידת ערך דירה בלב תל אביב עקב חיזוק המבנה
            יורי | 17/10/2013 09:22

            מר הלוי, תודה על תשובותיך עד כה. מספר שאלות נוספות ברשותך:
            האם יהיה נכון להציג בחיזוק המבנה בלב תל אביב את נוסחת התמורה בצורה הזו?
            העברת זכויות הבניה = איזון התמורה ביחס לשאר הדיירים + פיצוי על ירידת הערך של הנכס

            באשר לאיזון התמורה - כאשר הבית מורכב, האם נכון לאזן התמורה ביחס לדירה אחרת שדומה בגודלה ובמיקומה לדירה היחידה שנפגעת, או שיש צורך לחשב את הערך הממוצע של התמורה לכל יתר הדיירים?

            במידה והיזם יסכים לנוסחת התמורה שלעיל, האם אפשר להמיר את התמורה בעבודות שיפוצים ואבזור של הדירה הקיימת במקום בהעברת תמורה כספית? האם יש דרך להימנע ממס על תמורה כספית לאיזון ופיצוי במידה ותהיה?

            • תמ"א 38 - שאלת המשך
              עו"ד אילן הלוי | 17/10/2013 17:11

              יורי שלום!

              בעיקרון לדעתי הנוסחה צריכה להיות כזו

              רווח ליזם (קרי- סך ההכנסות מהמכירה בניכוי מע"מ והוצאות הפרויקט) = סך עלית ערך לכל הדיירים (במקרה שלך אתה טוען שזה סכום שלילי ולדעתי אתה טועה).

              הנוסחה היא כללית ובודאי אינה מדויקת אלא נותנת טווחים בהם יש הגיון מצד שני הצדדים לבצע את ההסכם.

              החוק לא פותר ממס תמורה כספית בהסכם כזה. זה יוצר חוסר איזון שהצד המשלם מוציא יותר כסף ממה שהצד המקבל רואה.

              עוד נקודה- זכויות הבניה שאתה מדבר עליהם כמעט לא שוות דבר לכל אחד מהדיירים בנפרד. הן שוות משהוא רק כאשר כולם מתאגדים במסגרת הסכם תמ"א 38.

              אתה בודאי לא אמור להפסיד בפרויקט. או שהנחות היסוד שלך שגויות ואם לא אז אתה צודק וצריך למצוא דרך לאזן ואני שוב אומר שבשיחה עם היזם לדעתי תסדר את הכל.

              אילן הלוי, עו"ד
              מנהל פורום תמ"א 38